Film “Za danas toliko” premijerno na FEST-u: Porodična komedija o ljubavi i sreći

Branislav Predojević
Film “Za danas toliko” premijerno na FEST-u: Porodična komedija o ljubavi i sreći

BEOGRAD - Novi film scenariste i reditelja Marka Đorđevića “Za danas toliko” premijerno će biti prikazan 1. marta u okviru takmičarskog programa 52. izdanja beogradskog FEST-a.

Đorđević je prije par godina osvojio mnogo nagrada, kao i brojne pohvale i simpatije publike na račun svog dugometražnog igranog prvenca “Moj jutarnji smeh”, a u novom ostvarenju on donosi porodičnu priču upakovanu u žanr komedije.

- Spremanjem omiljenih mu kolača - čupavaca porodica Šarenac uspeva da namami najstarijeg brata da dođe kući. Vreme kao da prestaje da postoji i počinje bajka o srećnim ljudima. Naizgled obični letnji dani postaju neobični. Zaljubljeni u život, oni uzdižu realnost iznad tla, rasterujući tamne oblake vedrinom - piše u najavi filma.

Reditelj i scenarista Marko Đorđević kaže da je bio vođen idejom da napravi film vedrine i film o ljubavi, u vremenu gdje mračnije teme dominiraju sedmom umjetnošću.

- Komadići i odlomci stvarnosti mešaju se sa bogatim unutrašnjim svetom naših junaka stvarajući atmosferu ovog filma, smeštenog negde između mašte i realnosti. Budući da je filmska porodica Šarenac sastavljena od sve samih zanesenjaka, takav je i ton, pomalo uzdignut od zemlje i lepršav, stalno spreman na šalu i pesmu. To ne znači da teških i tužnih trenutaka nema, ali povezanost sa ljudima i životni optimizam ne daju im da u tmurnosti dugo ostanu - objasnio je Đorđević.

Talentovani umjetnik režirao je po sopstvenom scenariju, a ujedno je i montažer filma, koji pokušava pokazati da sreća nije iščezla iz umjetnosti.

- Na nama je bilo da se 'izdužimo i raširimo' u svim mogućim pravcima, a realnost nas je vraćala i pokazivala koliko možemo. U trenucima kada su opruge stvarnosti pucale i kada nam se činilo da smo laki kao pero i visoko među oblacima, počeli smo da verujemo da je moguće dostići i uhvatiti sreću, zgrabiti je i utisnuti u ovaj film da ostane tu zauvek. Ovo je film u ime vedrine. Ovo je film o ljubavi - istakao je Đorđević.

Pomoćnica režije ovog filma je Tamara Todorović, a film je producirao Miloš Pušić, dok su koproducenti Ivica Vidanović i Đorđe Vranješ.

Uloge tumače Filip Đurić, Ivana Vuković, Nikola Rakočević, Miona Pejković, Milica Jovović i Goran Bogdan.

Film “Za danas toliko” je nastao pod okriljem producentske kuće “Alterise”. U pitanju je koprodukcija Srbije i Republike Srpske. Nastanak filma podržan je od strane Audio-vizuelnog centra Republike Srpske, Ministarstvo kulture Republike Srbije,  Filmskog centra Srbije i grada Novog Sada.

Karijera

Marko Đorđević rođen je 1988. u Kragujevcu. Osnovne i master studije filmske i TV režije završio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Tokom studiranja snimio je više filmova od kojih je najuspješniji bio “Na drugoj obali”. U novembru 2019. godine, u okviru Festivala autorskog filma, prikazan je njegov debitantski igrani film “Moj jutarnji smeh”, koji je tad osvojio gran pri “Aleksandar Saša Petrović” za najbolji film. Internacionalnu premijeru ovaj film je imao 2020. godine na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu. Film je dobio nagradu “Svetionik” za najbolji film na Pančevo film festivalu, specijalnu nagradu na Filmskom festivalu u Trstu i nagradu na festivalu u Motovunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana