Филм "Вера" премијерно приказан у Бањалуци

Илијана Божић
Филм "Вера" премијерно приказан у Бањалуци
Foto: Велибор Трипић | Филм "Вера" премијерно приказан у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Филм "Вера" рађен по сценарију Кристине Ђуковић, а у режији Недељка Ковачића премијерно је приказан синоћ у Синеплексу "Палас" у Бањалуци уз приситво дијела ауторске и глумачке екипе.

Ово остварење права је ствар за љубитеље шпијунских прича, јер открива ко је била српска шпијунка Вера Пешић и како се сналазила у свијету политичких и идеолошких интрига пред Други свјетски рат. 

Свечаној премијери присуствовали су главна глумица Јована Стојиљковић, глумци Тихомир Тика Станић, Жељко Џек Димић, режисер Недељко Ковачић, сценаристкиња Кристина Ђуковић, те продуценткиња Данка Милошевић и стручни консултант на филму Светко Ковач. Након премијерног извођења филма екипа се поклонила публици која их је поздравила громогласним аплаузом.

Продуценткиња Данка Милошевић је говорећи о настанку идеје за снимање овог филма објаснила да су 2019. године радили серијал који се звао "Тајне службе Србије" за РТС, те да су истражујући најпознатије српске агенте пронашли досије Вере Пешић.

"Кад сам то прочитала изненадила сам се да је уопште једна таква жена постојала и онда су Светко и наша новинарка Драгана истраживале даље и пронашле четири досијеа Вере Пешић, један у немачким архивама, један у четнички, али и у партизанским. Онда сам рекла да би то био феноменалан филм и тако је све почело" испричала је Милошевићева.

"Вера" је први дугометражни филм режисера Недељка Ковачића а он је прије премијеру у "Синеплексу Палас" истакао да је било тешко и изазовно реализовати овај пројекат онако како треба.

"С друге стране било је изузетно забавно. Веома сам  задоољан са коначним резултатом нашег рада и надам се да ће и публика бити задовољна" додао је Ковачић.

Нагласио је да им је циљ био да направе нашу Веру Пешић, филмску јунакињу, драмског лика, кога Јована Стојиљковић може да брани и с ким публика може емотивно да се идентификује.

"Доступна документа о Вери Пешић, писма, записници и слично дала су нам информације, али је занимљиво да у њима има много контрадикторности, празнина и нејасноћа што је логично ако имамо на уму чиме се та жена бавила. Али то је с друге стране нама отворило уметнички простор да надограђујемо односно да романсирамо једну фиктивну причу и да обликујемо Веру онако како је ми видимо" казао је он.

Глумица Јована Стојиљковић која игра Веру испричала се за улогу припремала у разговору са режисером и сценаристкињом, јер ју је након иччитавања сценарија занимало шта је оно што припада историји и фактографији а шта је фикција.

 

"Када сам то рашчланила онда је Вера постала наш филмски јунак. Будући да смо имали велики број снимајућих дана пустила сам да ме сваког дана моје колеге партнери изненаде и допринесу, нисам имала строго испланирано шта ћу кад радити у којој сцени, него сам допустила да са партнерима радим, јер Вери су важни сви односи које има у филму па то глумац не може сам него са колегама" рекла је Стојиљковићева.

Један од занимљивијих јунака у филму је и лик четничког војводе Косте Пећанца којег игра Тихомир Тика Станић који је говорећи о овом јунаку објаснио да из досадашњег искуства зна да је играти главну улогу и на филму и у позоришту велика дисциплина и посвећеност али то колико је Јована Стојиљковић била концентрисана на то што ради у процесима снимања и колико је свим партнерима на филму помагала својим приступом.

"То је нешто што ћу ја заувек  памтитии није чудо што је резултат овако фасцинантна улога као што је улога Вере" казао је Станић. 

Филм  "Вера" од данас је на репертоару "Синеплекса Палас" у терминима од 16.30, 19.20 и 21.30 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана