Film "Vera" premijerno prikazan u Banjaluci

Ilijana Božić
Film "Vera" premijerno prikazan u Banjaluci
Foto: Velibor Tripić | Film "Vera" premijerno prikazan u Banjaluci

BANjALUKA - Film "Vera" rađen po scenariju Kristine Đuković, a u režiji Nedeljka Kovačića premijerno je prikazan sinoć u Sinepleksu "Palas" u Banjaluci uz prisitvo dijela autorske i glumačke ekipe.

Ovo ostvarenje prava je stvar za ljubitelje špijunskih priča, jer otkriva ko je bila srpska špijunka Vera Pešić i kako se snalazila u svijetu političkih i ideoloških intriga pred Drugi svjetski rat. 

Svečanoj premijeri prisustvovali su glavna glumica Jovana Stojiljković, glumci Tihomir Tika Stanić, Željko Džek Dimić, režiser Nedeljko Kovačić, scenaristkinja Kristina Đuković, te producentkinja Danka Milošević i stručni konsultant na filmu Svetko Kovač. Nakon premijernog izvođenja filma ekipa se poklonila publici koja ih je pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Producentkinja Danka Milošević je govoreći o nastanku ideje za snimanje ovog filma objasnila da su 2019. godine radili serijal koji se zvao "Tajne službe Srbije" za RTS, te da su istražujući najpoznatije srpske agente pronašli dosije Vere Pešić.

"Kad sam to pročitala iznenadila sam se da je uopšte jedna takva žena postojala i onda su Svetko i naša novinarka Dragana istraživale dalje i pronašle četiri dosijea Vere Pešić, jedan u nemačkim arhivama, jedan u četnički, ali i u partizanskim. Onda sam rekla da bi to bio fenomenalan film i tako je sve počelo" ispričala je Miloševićeva.

"Vera" je prvi dugometražni film režisera Nedeljka Kovačića a on je prije premijeru u "Sinepleksu Palas" istakao da je bilo teško i izazovno realizovati ovaj projekat onako kako treba.

"S druge strane bilo je izuzetno zabavno. Veoma sam  zadooljan sa konačnim rezultatom našeg rada i nadam se da će i publika biti zadovoljna" dodao je Kovačić.

Naglasio je da im je cilj bio da naprave našu Veru Pešić, filmsku junakinju, dramskog lika, koga Jovana Stojiljković može da brani i s kim publika može emotivno da se identifikuje.

"Dostupna dokumenta o Veri Pešić, pisma, zapisnici i slično dala su nam informacije, ali je zanimljivo da u njima ima mnogo kontradiktornosti, praznina i nejasnoća što je logično ako imamo na umu čime se ta žena bavila. Ali to je s druge strane nama otvorilo umetnički prostor da nadograđujemo odnosno da romansiramo jednu fiktivnu priču i da oblikujemo Veru onako kako je mi vidimo" kazao je on.

Glumica Jovana Stojiljković koja igra Veru ispričala se za ulogu pripremala u razgovoru sa režiserom i scenaristkinjom, jer ju je nakon iččitavanja scenarija zanimalo šta je ono što pripada istoriji i faktografiji a šta je fikcija.

 

"Kada sam to raščlanila onda je Vera postala naš filmski junak. Budući da smo imali veliki broj snimajućih dana pustila sam da me svakog dana moje kolege partneri iznenade i doprinesu, nisam imala strogo isplanirano šta ću kad raditi u kojoj sceni, nego sam dopustila da sa partnerima radim, jer Veri su važni svi odnosi koje ima u filmu pa to glumac ne može sam nego sa kolegama" rekla je Stojiljkovićeva.

Jedan od zanimljivijih junaka u filmu je i lik četničkog vojvode Koste Pećanca kojeg igra Tihomir Tika Stanić koji je govoreći o ovom junaku objasnio da iz dosadašnjeg iskustva zna da je igrati glavnu ulogu i na filmu i u pozorištu velika disciplina i posvećenost ali to koliko je Jovana Stojiljković bila koncentrisana na to što radi u procesima snimanja i koliko je svim partnerima na filmu pomagala svojim pristupom.

"To je nešto što ću ja zauvek  pamtitii nije čudo što je rezultat ovako fascinantna uloga kao što je uloga Vere" kazao je Stanić. 

Film  "Vera" od danas je na repertoaru "Sinepleksa Palas" u terminima od 16.30, 19.20 i 21.30 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana