Филм Ридлија Скота “Гучијеви” долази у домаће биоскопе: Гламур и убиство у лову на “Оскаре”

Бранислав Предојевић
Филм Ридлија Скота “Гучијеви” долази у домаће биоскопе: Гламур и убиство у лову на “Оскаре”

БАЊАЛУКА - Биографска драма режисера Ридлија Скота “Кућа Гучијевих”, један од најишчекиванијих филмова године, данас креће у свјетску дистрибуцију, а већ сутра долази у домаће биоскопе.

Филм о славној модној породици Гучи сниман је у Италији, а свјетску премјеру имао је 9. новембра у Лондону.

Глумац Адам Драјвер у филму тумачи лик Мауриција Гучија, а глумица и музичарка Леди Гага глуми Патрицију Ређани, његову бившу супругу. У филму се појављују још Ал Паћино као Алдо Гучи, Џереми Ајронс као Родолфо Гучи, Џаред Лето као Паоло Гучи и Салма Хајек као видовита врачара Ђузепина.

Када је најављено да ће Скот режирати филм о једној од најдраматичнијих прича у свијету моде, сви су знали да је ријеч о убиству Мауриција Гучија од стране његове бивше супруге Патриције Ређани Мартинели, некад врло утицајне особе из високих италијанских друштвених кругова. Кћерка возача камиона 1973. године удала се у Гучи породицу, тачније за Мауриција са којим је добила двије кћерке. Иначе, Патриција је провела 18 година у затвору, јер је ангажовала плаћеног убицу да убије њеног мужа. У затвору је добила надимак Црна удовица. Маурицио је оставио супругу због млађе жене, неколико година након тога службено су се развели, а Патриција је добила 500.000 америчких долара годишње алиментације. Убрзо након развода дијагностикован јој је тумор на мозгу који је пребољела без већих посљедица, а онда је елегантно наручила убиство свог супруга. Патриција је плаћеном убици платила суму која је износила приближно 300.000 евра. Никада до краја суђења, до ког је дошло касније, није признала да је наручила убиство. Послије суђења Патриција је проглашена кривом због нарученог убиства и осуђена на 29 година затвора. Казна је послије уложене жалбе смањена на 26 година. Посљедње двије године, било јој је дозвољено да излази из затвора и води свој модно-јувелирски бизнис у Милану.

Подсјетимо, радња се базира на роману “Кућа Гучијевих: Сензационална прича о убиству, лудилу, гламуру и похлепи”, ауторке Саре Греј Форден који говори управо о атентату на Мауриција. Прве реакције породице Гучи на филм су негативне уз оптужбе да Скот користи њихову приватност ради профита, што је режисер оштро демантовао за Би-Би-Си.

- Не бавим се тиме. Морате да запамтите да је један Гучи убијен, а други је отишао у затвор због утаје пореза, тако да не можете да причате са мном о експлоатацији профита. Чим то урадите постајете дио јавног мњења, жељели ви то или не - рекао је Скот.

Сценарио је писала Беки Џонстон, док је музику радио Хари Грегсон Вилијамс, а соундтрак је пун хитова осамдесетих.  У сваком случају, јасно је, с обзиром на контроверзну тематику, сензационализам приче, врхунска глумачка имена и датум дистрибуције, да британски ветеран циља на оскаровске номинације, колико ће то успјети, знаће се већ крајем године.

Критике

Прве реакције критике су помијешане, хвали се динамична радња, глумачка изведба и визуелни стил, док су критике углавном усмјерене на површан сценарио, пун недефинисаних ликова и саму дужину филма.

Гага и Драјвер добили су позитивне коментаре као нови филмски тандем, а Гага се по мишљењу дијела критичара овим филмом успјешно пласирала у редове најинтригантнијих глумица данашњице. Иако су очи највише биле упрте у изведбу Леди Гаге већина позитивних коментара фокусирала се управо на глумачке ангажмане Џареда Лета и Ала Паћина, који су одушевили критику својим ролама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана