Film Ridlija Skota “Gučijevi” dolazi u domaće bioskope: Glamur i ubistvo u lovu na “Oskare”

Branislav Predojević
Film Ridlija Skota “Gučijevi” dolazi u domaće bioskope: Glamur i ubistvo u lovu na “Oskare”

BANjALUKA - Biografska drama režisera Ridlija Skota “Kuća Gučijevih”, jedan od najiščekivanijih filmova godine, danas kreće u svjetsku distribuciju, a već sutra dolazi u domaće bioskope.

Film o slavnoj modnoj porodici Guči sniman je u Italiji, a svjetsku premjeru imao je 9. novembra u Londonu.

Glumac Adam Drajver u filmu tumači lik Mauricija Gučija, a glumica i muzičarka Ledi Gaga glumi Patriciju Ređani, njegovu bivšu suprugu. U filmu se pojavljuju još Al Paćino kao Aldo Guči, Džeremi Ajrons kao Rodolfo Guči, Džared Leto kao Paolo Guči i Salma Hajek kao vidovita vračara Đuzepina.

Kada je najavljeno da će Skot režirati film o jednoj od najdramatičnijih priča u svijetu mode, svi su znali da je riječ o ubistvu Mauricija Gučija od strane njegove bivše supruge Patricije Ređani Martineli, nekad vrlo uticajne osobe iz visokih italijanskih društvenih krugova. Kćerka vozača kamiona 1973. godine udala se u Guči porodicu, tačnije za Mauricija sa kojim je dobila dvije kćerke. Inače, Patricija je provela 18 godina u zatvoru, jer je angažovala plaćenog ubicu da ubije njenog muža. U zatvoru je dobila nadimak Crna udovica. Mauricio je ostavio suprugu zbog mlađe žene, nekoliko godina nakon toga službeno su se razveli, a Patricija je dobila 500.000 američkih dolara godišnje alimentacije. Ubrzo nakon razvoda dijagnostikovan joj je tumor na mozgu koji je preboljela bez većih posljedica, a onda je elegantno naručila ubistvo svog supruga. Patricija je plaćenom ubici platila sumu koja je iznosila približno 300.000 evra. Nikada do kraja suđenja, do kog je došlo kasnije, nije priznala da je naručila ubistvo. Poslije suđenja Patricija je proglašena krivom zbog naručenog ubistva i osuđena na 29 godina zatvora. Kazna je poslije uložene žalbe smanjena na 26 godina. Posljednje dvije godine, bilo joj je dozvoljeno da izlazi iz zatvora i vodi svoj modno-juvelirski biznis u Milanu.

Podsjetimo, radnja se bazira na romanu “Kuća Gučijevih: Senzacionalna priča o ubistvu, ludilu, glamuru i pohlepi”, autorke Sare Grej Forden koji govori upravo o atentatu na Mauricija. Prve reakcije porodice Guči na film su negativne uz optužbe da Skot koristi njihovu privatnost radi profita, što je režiser oštro demantovao za Bi-Bi-Si.

- Ne bavim se time. Morate da zapamtite da je jedan Guči ubijen, a drugi je otišao u zatvor zbog utaje poreza, tako da ne možete da pričate sa mnom o eksploataciji profita. Čim to uradite postajete dio javnog mnjenja, željeli vi to ili ne - rekao je Skot.

Scenario je pisala Beki Džonston, dok je muziku radio Hari Gregson Vilijams, a soundtrak je pun hitova osamdesetih.  U svakom slučaju, jasno je, s obzirom na kontroverznu tematiku, senzacionalizam priče, vrhunska glumačka imena i datum distribucije, da britanski veteran cilja na oskarovske nominacije, koliko će to uspjeti, znaće se već krajem godine.

Kritike

Prve reakcije kritike su pomiješane, hvali se dinamična radnja, glumačka izvedba i vizuelni stil, dok su kritike uglavnom usmjerene na površan scenario, pun nedefinisanih likova i samu dužinu filma.

Gaga i Drajver dobili su pozitivne komentare kao novi filmski tandem, a Gaga se po mišljenju dijela kritičara ovim filmom uspješno plasirala u redove najintrigantnijih glumica današnjice. Iako su oči najviše bile uprte u izvedbu Ledi Gage većina pozitivnih komentara fokusirala se upravo na glumačke angažmane Džareda Leta i Ala Paćina, koji su oduševili kritiku svojim rolama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana