Поново у биоскопима: Неуништива франшиза дочекана одличним критикама

Бранислав Предојевић
Поново у биоскопима: Неуништива франшиза дочекана одличним критикама

БАЊАЛУКА - Тачно 56 година након првог филма из 1968. године и 13 година након рестарта легендарне франшизе, публика се поново враћа на Планету мајмуна да испрати укупно 10 филм у серијалу под називом “Планета мајмуна: Ново краљевство”.

Креативни и комерцијални успјех рибут филма “Планета мајмуна: Почетак” из 2011. године, оживио је легендарну научнофантастичну франшизу и довео до два наставка “Планета мајмуна: Револуција” (2014) и “Планета мајмуна: Рат” (2017), а када је комплетна трилогија зарадила преко 1,7 милијарди долара, било је јасно да ту неће бити крај ове вишедеценијске постапокалиптичне приче.

Пандемија корона вируса и куповина студија “Твенти сенчури фокс” од стране “Дизнија” пореметила је припреме за снимање четвртог остварења у овом рибут серијалу, али је развој филма почео у априлу 2019, након што је “Дизни” завршио поменуту куповину. Вес Бол је ангажован као редитељ и сценариста, док је екипа Џош Фридман, Рик Џафа, Аманда Силвер и Патрик Ајсон поново писала сценарио.

Снимање је почело у октобру 2022. у Сиднеју и завршено у фебруару 2023. године, а главне улоге у филму тумаче Овен Тиг, Фреја Алан, Кевин Дјуранд, Питер Мејкон и Вилијам Х. Мејси.

Сама радња се одвија скоро 300 година након догађаја из претходног филма, цивилизације мајмуна су се појавиле из оазе у коју је Цезар одвео своју заједницу, док су људи назадовали у дивље, примитивно стање. Када вођа мајмуна, Проксим Цезар, изопачи Цезарова учења како би поробио друге кланове у потрази за остацима људске технологије, Ноа, обична шимпанза, креће на мучно путовање заједно са младом женом по имену Меј како би одредио будућност и мајмуна и људи.

Филм је премијерно приказан 2. маја 2024. у Лос Анђелесу, док је биоскопска дистрибуција почела 10. маја, уз позитивне реакције критичара, који су нарочито похвалили режију, акционе сцене, визуелне ефекте и глуму. Уз позитивне реакције критике филм прате једнако одличне реакције публике, а филм на сајту “Ротен томатос” има 82 одсто позитивне оцјене код критике  и публике.

Продукција “Планета мајмуна: Ново краљевство” коштала је огромних 160 милиона долара, али се чини да је добро позициониран у својој биоскопској изведби све док филм може да надмаши продају улазница својих претходника. Филм је током првог викенда зарадио 56 милиона долара у САД милиона долара, док је цифра стигла до 129 милиона долара на свјетским благајнама. Испоставе ли се ове прогнозе тачним, не треба сумњати да ће овај филм добити још два наставка планиране друге трилогије.

Историја

Филмски серијал  настао је као екранизација СФ романа “Планета мајмуна”, француског писца Пјера Була, објављеног 1963. године.

Књига је добила прву, више него успјешну екранизацију режисера Френклина Шифнера давне 1968. године са Чарлтоном Хестоном у главној улози те покренула серијал од четири наставака углавном доста слабијих филмова. Након тога услиједила је играна серија “Планета мајмуна” из 1974. године те анимирана серија “Повратак на планету мајмуна” из 1975. године. Оригинални филм добио је римејк 2001. године, од стране Тима Бартона, који је пропао и код критике и код публике, да би тек 2014. успјешан рибут оживио серијал на прави начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана