Ponovo u bioskopima: Neuništiva franšiza dočekana odličnim kritikama

Branislav Predojević
Ponovo u bioskopima: Neuništiva franšiza dočekana odličnim kritikama

BANjALUKA - Tačno 56 godina nakon prvog filma iz 1968. godine i 13 godina nakon restarta legendarne franšize, publika se ponovo vraća na Planetu majmuna da isprati ukupno 10 film u serijalu pod nazivom “Planeta majmuna: Novo kraljevstvo”.

Kreativni i komercijalni uspjeh ribut filma “Planeta majmuna: Početak” iz 2011. godine, oživio je legendarnu naučnofantastičnu franšizu i doveo do dva nastavka “Planeta majmuna: Revolucija” (2014) i “Planeta majmuna: Rat” (2017), a kada je kompletna trilogija zaradila preko 1,7 milijardi dolara, bilo je jasno da tu neće biti kraj ove višedecenijske postapokaliptične priče.

Pandemija korona virusa i kupovina studija “Tventi senčuri foks” od strane “Diznija” poremetila je pripreme za snimanje četvrtog ostvarenja u ovom ribut serijalu, ali je razvoj filma počeo u aprilu 2019, nakon što je “Dizni” završio pomenutu kupovinu. Ves Bol je angažovan kao reditelj i scenarista, dok je ekipa Džoš Fridman, Rik Džafa, Amanda Silver i Patrik Ajson ponovo pisala scenario.

Snimanje je počelo u oktobru 2022. u Sidneju i završeno u februaru 2023. godine, a glavne uloge u filmu tumače Oven Tig, Freja Alan, Kevin Djurand, Piter Mejkon i Vilijam H. Mejsi.

Sama radnja se odvija skoro 300 godina nakon događaja iz prethodnog filma, civilizacije majmuna su se pojavile iz oaze u koju je Cezar odveo svoju zajednicu, dok su ljudi nazadovali u divlje, primitivno stanje. Kada vođa majmuna, Proksim Cezar, izopači Cezarova učenja kako bi porobio druge klanove u potrazi za ostacima ljudske tehnologije, Noa, obična šimpanza, kreće na mučno putovanje zajedno sa mladom ženom po imenu Mej kako bi odredio budućnost i majmuna i ljudi.

Film je premijerno prikazan 2. maja 2024. u Los Anđelesu, dok je bioskopska distribucija počela 10. maja, uz pozitivne reakcije kritičara, koji su naročito pohvalili režiju, akcione scene, vizuelne efekte i glumu. Uz pozitivne reakcije kritike film prate jednako odlične reakcije publike, a film na sajtu “Roten tomatos” ima 82 odsto pozitivne ocjene kod kritike  i publike.

Produkcija “Planeta majmuna: Novo kraljevstvo” koštala je ogromnih 160 miliona dolara, ali se čini da je dobro pozicioniran u svojoj bioskopskoj izvedbi sve dok film može da nadmaši prodaju ulaznica svojih prethodnika. Film je tokom prvog vikenda zaradio 56 miliona dolara u SAD miliona dolara, dok je cifra stigla do 129 miliona dolara na svjetskim blagajnama. Ispostave li se ove prognoze tačnim, ne treba sumnjati da će ovaj film dobiti još dva nastavka planirane druge trilogije.

Istorija

Filmski serijal  nastao je kao ekranizacija SF romana “Planeta majmuna”, francuskog pisca Pjera Bula, objavljenog 1963. godine.

Knjiga je dobila prvu, više nego uspješnu ekranizaciju režisera Frenklina Šifnera davne 1968. godine sa Čarltonom Hestonom u glavnoj ulozi te pokrenula serijal od četiri nastavaka uglavnom dosta slabijih filmova. Nakon toga uslijedila je igrana serija “Planeta majmuna” iz 1974. godine te animirana serija “Povratak na planetu majmuna” iz 1975. godine. Originalni film dobio je rimejk 2001. godine, od strane Tima Bartona, koji je propao i kod kritike i kod publike, da bi tek 2014. uspješan ribut oživio serijal na pravi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana