Филм о Мухики отворио фестивал у Хавани

Срна
Филм о Мухики отворио фестивал у Хавани

Хавана - У великој сали “Гранде” у Хавани отворен је 40. јубиларни фестивал “Хавана - нов латиноамерички филм”.

Ова велика културна манифестацја, настала прије 40 година, овог пута је окупила велике свјетске ауторе, а част да отвори фестивал имао је филм прослављеног свјетског режисера Емира Кустурица “Ел пепе један супериоран живот”, портрет бившег предсједника Уругваја Хозе Мухике.

Петнаестоминутни аплауз присутних званица био је најбоља потврда колико је живот тупамароса, револуционара и предсједника којег су његови суграђани испратили док је предавао пресједничку ленту, плакали и аплаудирали баш као и публика у сали.

Топлом пријему овог филма присуствовао је прослављени редитељ Емир Кустурица, који је изјавио за Срну да је био на многим фестивалима, али да никада ниједна публика није са оволиком осјетљивошћу и не скривајући сузе испратила неки од његових ранијих филмова.

“Да ли је то због одласка посљедњег пресједника који је плаћао бензин на пумпама, није узимао плату да би изградио 15.000 станова, смањио сиротињу са 29 на 11 одсто у Уругвају?...Да ли је то био поглед у идеализам рођен у прошлом вијеку или наговјештај да ће поново доћи вријеме утопије и њене примјене у социјалне обрасце? Не знам, али ми је јасно да ће људи увијек обожавати пресједнике који их нису пљачкали и који су се, барем једнократно, изборили за социјалну правду”, истакао је Кустурица у изјави за Срну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана