Film o Muhiki otvorio festival u Havani

Srna
Film o Muhiki otvorio festival u Havani

Havana - U velikoj sali “Grande” u Havani otvoren je 40. jubilarni festival “Havana - nov latinoamerički film”.

Ova velika kulturna manifestacja, nastala prije 40 godina, ovog puta je okupila velike svjetske autore, a čast da otvori festival imao je film proslavljenog svjetskog režisera Emira Kusturica “El pepe jedan superioran život”, portret bivšeg predsjednika Urugvaja Hoze Muhike.

Petnaestominutni aplauz prisutnih zvanica bio je najbolja potvrda koliko je život tupamarosa, revolucionara i predsjednika kojeg su njegovi sugrađani ispratili dok je predavao presjedničku lentu, plakali i aplaudirali baš kao i publika u sali.

Toplom prijemu ovog filma prisustvovao je proslavljeni reditelj Emir Kusturica, koji je izjavio za Srnu da je bio na mnogim festivalima, ali da nikada nijedna publika nije sa ovolikom osjetljivošću i ne skrivajući suze ispratila neki od njegovih ranijih filmova.

“Da li je to zbog odlaska posljednjeg presjednika koji je plaćao benzin na pumpama, nije uzimao platu da bi izgradio 15.000 stanova, smanjio sirotinju sa 29 na 11 odsto u Urugvaju?...Da li je to bio pogled u idealizam rođen u prošlom vijeku ili nagovještaj da će ponovo doći vrijeme utopije i njene primjene u socijalne obrasce? Ne znam, ali mi je jasno da će ljudi uvijek obožavati presjednike koji ih nisu pljačkali i koji su se, barem jednokratno, izborili za socijalnu pravdu”, istakao je Kusturica u izjavi za Srnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana