Филм “Неки нови Бродвеј” награђен на фестивалу у Москви

GS
Филм “Неки нови Бродвеј” награђен на фестивалу у Москви

Филм “Неки нови Бродвеј” режисера Дениса Бојића, рађен у продукцији Радио-телевизије Републике Српске у сарадњи са Даун синдром центром из Бањалуке, награђен је на 19. међународном филмском фестивалу “Свјетлост Анђела”, који је ове године одржан у Москви.

“Неки нови Бродвеј” освојио је награду за други најбољи документарни филм на фестивалу.

На овогодишњи фестивал пријављено је 400 филмова, а у прелиминарну селекцију ушло је 130 филмова из 17 земаља.

У жирију фестивала били су водећи стручњаци руске кинематографије Владимир Хотиненко, Руслан Банковски, Наталија Гугуева и Марина Курцевскаја.

Програм фестивала обиљежен је важним догађајима у историји и култури земље у 80. годишњици Стаљинградске битке и 90. годишњици рођења Андреја Тарковског.

Покровитељ фестивала је Министарство културе Руске Федерације.

“Неки нови Бродвеј” је први дугометражни филм из региона који се бави проблемом рехабилитације особа с Даун синдромом старијим од 18 година. Радња филма прати шест особа с Даун синдромом које, савладавајући бројне препреке, постају једни од првих полазника професионалне школе глуме на овим просторима рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа с Даун синдромом.

Филм је добитник бројних награда и признања, а приказан је на фестивалима и специјалним пројекцијама широм свијета, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана