Film “Neki novi Brodvej” nagrađen na festivalu u Moskvi

GS
Film “Neki novi Brodvej” nagrađen na festivalu u Moskvi

Film “Neki novi Brodvej” režisera Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske u saradnji sa Daun sindrom centrom iz Banjaluke, nagrađen je na 19. međunarodnom filmskom festivalu “Svjetlost Anđela”, koji je ove godine održan u Moskvi.

“Neki novi Brodvej” osvojio je nagradu za drugi najbolji dokumentarni film na festivalu.

Na ovogodišnji festival prijavljeno je 400 filmova, a u preliminarnu selekciju ušlo je 130 filmova iz 17 zemalja.

U žiriju festivala bili su vodeći stručnjaci ruske kinematografije Vladimir Hotinenko, Ruslan Bankovski, Natalija Gugueva i Marina Kurcevskaja.

Program festivala obilježen je važnim događajima u istoriji i kulturi zemlje u 80. godišnjici Staljingradske bitke i 90. godišnjici rođenja Andreja Tarkovskog.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture Ruske Federacije.

“Neki novi Brodvej” je prvi dugometražni film iz regiona koji se bavi problemom rehabilitacije osoba s Daun sindromom starijim od 18 godina. Radnja filma prati šest osoba s Daun sindromom koje, savladavajući brojne prepreke, postaju jedni od prvih polaznika profesionalne škole glume na ovim prostorima rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba s Daun sindromom.

Film je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, a prikazan je na festivalima i specijalnim projekcijama širom svijeta, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana