Филм “Наполеон” у домаћим биоскопима: Спектакл о хероју и тиранину

Бранислав Предојевић
Филм “Наполеон” у домаћим биоскопима: Спектакл о хероју и тиранину

БАЊАЛУКА - Нови филм славног британског ветерана Ридлија Скота, историјски спектакл “Наполеон”, вечерас ће бити премијерно приказан у “Синеплексу Палас”.

Радња “Наполеона” прати војни успон славног француског владара од провинцијског официра до императора и приказује његов однос с вољеном Жозефином кроз биографски спектакл у чијем је средишту амбиција и жеља за моћи једног човјека, а главне улоге у филму су повјерене Хоакину Финиксу и Ванеси Кирби. Сам режисер каже да је снимање филма о познатом француском цару његова дугогодишња фасцинација коју је сарадњом са стриминг сервисом “Ејпл” и студијем “Сони” напокон остварио.

- Наполеон је био фасцинантан, поштован, омражен и вољен. Славнији је од било којег политичара или војсковође на свијету. Како не бисте снимили тако нешто - рекао је Скот.

Свјетска премијера одржана је прошле недјеље у Паризу, а филм данас креће у редовну дистрибуцију широм свијета и већ је изазвао бројне контроверзе, посебно на релацији Британија-Француска након неких Скотових опаски на рачун француског владара.

Француски критичари су нарочито били брутални према “Наполеону” уз опаске типа да је Скот свој филм требало да назове “Барби и Кен под Царством”. Неки су чак закључили да је филм ближи британском него француском народу, док је британска штампа била много наклоњенија Скотовој визији уз пет звјездица у “Гардијану”, четири у “Лондонском тајмсу” и “Емпајеру”.  На веб страници “Ротен томатос” филм има просјечну оцјену, 67% од 90 критика, док је на сајту “Метакритик” добио оцјену  67 на основу 34 критике, што указује на генерално повољне оцјене. Режисер се није посебно узбудио због оцјена нити оптужби за мањак историјских чињеница.

- Француски критичари ни себе не воле. Публика у Паризу је била одушевљена, а оптужбе о вјеродостојности историјских детаља, не бих коментарисао. Јесу ли критичари били тамо? Наравно да нису. Како они онда све знају о човјеку о којем је написано преко 10 хиљада књига, а његов живот и даље прате бројне мистерије - рекао је Скот.

Главну улогу тумачи оскаровац Хоакин Финикс, са којим је Скот сарађивао послије 23 године од филма “Гладијатор” гдје је тумачио лик цара Комода. Наводно, студио “Сони” га није желио, али се Скот изборио за глумца, којег он сматра најтемељнијим са којим је икада сарађивао. Главни глумци су имали слободу да развијају сами однос између Наполеона и Жозефине, жене која је била шест година старија од супруга и од које се цар развео јер није могла да му подари насљедника. Међутим, њено име му је било на уснама када је умирао у изгнанству на Светој Јелени, а наводно су посљедње ријечи цара биле: “Француска, војска, врх војске, Жозефина”.

Уз буџет од око 200 милиона долара “Наполеон” је снимљен за само 61 дан, са чак 11 камера истовремено, што је био врхунски подухват. 

Скот, који ће овог мјесеца прославити 86. рођендан, тренутно је наставио снимање другог дијела “Гладијатора”, са Полом Мескалом и Дензелом Вошингтоном у главним улогама, а које је било прекинуто због штрајка глумаца. Такође, припрема и безимени филм који је већ написан и има глумачку поставу, а треба поменути да је уз “Наполеона” у посљедње три године снимио и “Посљедњи дуел” и “Гучијеве”. Такође треба рећи да је режисер изјавио да ће сервис “Ејпл” урадити верзију од четири сата трајања, за разлику од биоскопске верзије која траје два часа и 37 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана