Film “Napoleon” u domaćim bioskopima: Spektakl o heroju i tiraninu

Branislav Predojević
Film “Napoleon” u domaćim bioskopima: Spektakl o heroju i tiraninu

BANjALUKA - Novi film slavnog britanskog veterana Ridlija Skota, istorijski spektakl “Napoleon”, večeras će biti premijerno prikazan u “Sinepleksu Palas”.

Radnja “Napoleona” prati vojni uspon slavnog francuskog vladara od provincijskog oficira do imperatora i prikazuje njegov odnos s voljenom Žozefinom kroz biografski spektakl u čijem je središtu ambicija i želja za moći jednog čovjeka, a glavne uloge u filmu su povjerene Hoakinu Finiksu i Vanesi Kirbi. Sam režiser kaže da je snimanje filma o poznatom francuskom caru njegova dugogodišnja fascinacija koju je saradnjom sa striming servisom “Ejpl” i studijem “Soni” napokon ostvario.

- Napoleon je bio fascinantan, poštovan, omražen i voljen. Slavniji je od bilo kojeg političara ili vojskovođe na svijetu. Kako ne biste snimili tako nešto - rekao je Skot.

Svjetska premijera održana je prošle nedjelje u Parizu, a film danas kreće u redovnu distribuciju širom svijeta i već je izazvao brojne kontroverze, posebno na relaciji Britanija-Francuska nakon nekih Skotovih opaski na račun francuskog vladara.

Francuski kritičari su naročito bili brutalni prema “Napoleonu” uz opaske tipa da je Skot svoj film trebalo da nazove “Barbi i Ken pod Carstvom”. Neki su čak zaključili da je film bliži britanskom nego francuskom narodu, dok je britanska štampa bila mnogo naklonjenija Skotovoj viziji uz pet zvjezdica u “Gardijanu”, četiri u “Londonskom tajmsu” i “Empajeru”.  Na veb stranici “Roten tomatos” film ima prosječnu ocjenu, 67% od 90 kritika, dok je na sajtu “Metakritik” dobio ocjenu  67 na osnovu 34 kritike, što ukazuje na generalno povoljne ocjene. Režiser se nije posebno uzbudio zbog ocjena niti optužbi za manjak istorijskih činjenica.

- Francuski kritičari ni sebe ne vole. Publika u Parizu je bila oduševljena, a optužbe o vjerodostojnosti istorijskih detalja, ne bih komentarisao. Jesu li kritičari bili tamo? Naravno da nisu. Kako oni onda sve znaju o čovjeku o kojem je napisano preko 10 hiljada knjiga, a njegov život i dalje prate brojne misterije - rekao je Skot.

Glavnu ulogu tumači oskarovac Hoakin Finiks, sa kojim je Skot sarađivao poslije 23 godine od filma “Gladijator” gdje je tumačio lik cara Komoda. Navodno, studio “Soni” ga nije želio, ali se Skot izborio za glumca, kojeg on smatra najtemeljnijim sa kojim je ikada sarađivao. Glavni glumci su imali slobodu da razvijaju sami odnos između Napoleona i Žozefine, žene koja je bila šest godina starija od supruga i od koje se car razveo jer nije mogla da mu podari nasljednika. Međutim, njeno ime mu je bilo na usnama kada je umirao u izgnanstvu na Svetoj Jeleni, a navodno su posljednje riječi cara bile: “Francuska, vojska, vrh vojske, Žozefina”.

Uz budžet od oko 200 miliona dolara “Napoleon” je snimljen za samo 61 dan, sa čak 11 kamera istovremeno, što je bio vrhunski poduhvat. 

Skot, koji će ovog mjeseca proslaviti 86. rođendan, trenutno je nastavio snimanje drugog dijela “Gladijatora”, sa Polom Meskalom i Denzelom Vošingtonom u glavnim ulogama, a koje je bilo prekinuto zbog štrajka glumaca. Takođe, priprema i bezimeni film koji je već napisan i ima glumačku postavu, a treba pomenuti da je uz “Napoleona” u posljednje tri godine snimio i “Posljednji duel” i “Gučijeve”. Takođe treba reći da je režiser izjavio da će servis “Ejpl” uraditi verziju od četiri sata trajanja, za razliku od bioskopske verzije koja traje dva časa i 37 minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana