Филм “Мјесечеве капи” добитник Гран прија “Јахорина филм фестивала”

Срна
Филм “Мјесечеве капи” добитник Гран прија “Јахорина филм фестивала”

ПАЛЕ - Филм “Мјесечеве капи” ауторке Јоран Ивер Хадани из Израела добитник је Гран прија Међународног фестивала документарног и кратког филма “Јахорина филм фестивал”, који је завршен данас на Палама. “Златни јавор” за најбољи регионални туристички филм припао је Радославу Станишићу из Црне Горе за филм “Моја Подгорица”, док је у међународној конкуренцији награђен “Магична Кордоба”, аутора Херве Тирмарче из Шпаније.

Награда “Златни јавор” за најбољи регионални документарни филм “Излазите ли ванка” додијељен је хрватској режисерки Инес Јокош, док је у међународној конкуренцији награђен филм “Балканска рута - посљедња станица” аутора Давида Лудовисија из Италије.

Награда за најбољи регионални студентски филм додијељена је Лукасу Гревис из БиХ за филм “Двије фигуре на ријеци”, док је иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму “Моја планета” Валери Карној из Белгије.

За најбољи експериментални филм у регионалној конкуренцији проглашен је “Мандела ефекат” аутора Михајла Витезовића из Србије, Иста награда у међународној конкуренцији додијељена филму “Издах” шпанског аутора Ал Диаз.

Најбољи документарни ТВ филм у регионалној конкуренцији је “У сну и на јави, цело село уметничко дело” Светлане Смиљанић из Србије, а најбољи у међународној конкуренцији филм “Хотел Регина” Матијаса Бергера из Француске.

“Златни јавор” у категорији кратки играни филм у регионалној конкуренцији припао је филму “Фикус” Андреја Волкашина из БиХ.

За најбољи регионални еколошки филм проглашен је “Ватра у Алпима - приче са планинског превоја” Нејца Кавке из Словеније, а “Златни јавор” за најбољи еколошки филм у међународној конкуренцији додијељен је филмском остварењу “Трагови” белгијског режисера Пинс Себастијена.

Директор Међународног фестивала Мирко Деспић рекао је Срни да је ове године фестивал одржан у формату прилагођеном пандемији вируса корона, те да су задовољни како је све протекло.

“Ове године селекциони тим је погледао 872 филма, од којих је 69 одабрано у конкуренцију за награде, и то 47 документарних, 10 кратких, осам студентских и четири експериментална. Седам од 69 филмова у конкуренцији за награде имало је свјетску премијеру, четири европску, осам регионалну, а девет премијеру у БиХ”, истакао је Деспић.

Деспић је додао да је програм обухватао филмове и ауторе из 22 земље - Аустрије, Белгије, БиХ, Грчке, Ирана, Италије, Израела, Канаде, Кине, Мађарске, Сјеверне Македоније, Молдавије, Намибије, Њемачке, Русије, Сенегала, Словеније, Србије, Француске, Хрватске, Црне Горе и Шпаније.

Он је навео да су се трудили да на креативан начин задрже аутентичност, а да се истовремено адаптирају на промјене изазване глобалном здравственом кризом, увијек водећи рачуна о иновативним аспектима, тако да су ове године први пут обезбиједили фестивалски онлајн сервис за пројекције.

“Показатељ развоја у технолошком смислу јесте и чињеница да се први пут одржава и дигитални фестивал који је реализован у сарадњи са 'Муви' платформом, па су Фестивал први пут могли да прате људи из цијелог свијета”, појаснио је Деспић.

Управа Фестивала је путем сервиса “Муви” својим корисницима обезбиједила бесплатно гледање 17 филмова са овогодишњег издања “Јахорина филм фестивала”, који се могу погледати до сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана