Film “Mjesečeve kapi” dobitnik Gran prija “Jahorina film festivala”

Srna
Film “Mjesečeve kapi” dobitnik Gran prija “Jahorina film festivala”

PALE - Film “Mjesečeve kapi” autorke Joran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma “Jahorina film festival”, koji je završen danas na Palama. “Zlatni javor” za najbolji regionalni turistički film pripao je Radoslavu Stanišiću iz Crne Gore za film “Moja Podgorica”, dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen “Magična Kordoba”, autora Herve Tirmarče iz Španije.

Nagrada “Zlatni javor” za najbolji regionalni dokumentarni film “Izlazite li vanka” dodijeljen je hrvatskoj režiserki Ines Jokoš, dok je u međunarodnoj konkurenciji nagrađen film “Balkanska ruta - posljednja stanica” autora Davida Ludovisija iz Italije.

Nagrada za najbolji regionalni studentski film dodijeljena je Lukasu Grevis iz BiH za film “Dvije figure na rijeci”, dok je ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Moja planeta” Valeri Karnoj iz Belgije.

Za najbolji eksperimentalni film u regionalnoj konkurenciji proglašen je “Mandela efekat” autora Mihajla Vitezovića iz Srbije, Ista nagrada u međunarodnoj konkurenciji dodijeljena filmu “Izdah” španskog autora Al Diaz.

Najbolji dokumentarni TV film u regionalnoj konkurenciji je “U snu i na javi, celo selo umetničko delo” Svetlane Smiljanić iz Srbije, a najbolji u međunarodnoj konkurenciji film “Hotel Regina” Matijasa Bergera iz Francuske.

“Zlatni javor” u kategoriji kratki igrani film u regionalnoj konkurenciji pripao je filmu “Fikus” Andreja Volkašina iz BiH.

Za najbolji regionalni ekološki film proglašen je “Vatra u Alpima - priče sa planinskog prevoja” Nejca Kavke iz Slovenije, a “Zlatni javor” za najbolji ekološki film u međunarodnoj konkurenciji dodijeljen je filmskom ostvarenju “Tragovi” belgijskog režisera Pins Sebastijena.

Direktor Međunarodnog festivala Mirko Despić rekao je Srni da je ove godine festival održan u formatu prilagođenom pandemiji virusa korona, te da su zadovoljni kako je sve proteklo.

“Ove godine selekcioni tim je pogledao 872 filma, od kojih je 69 odabrano u konkurenciju za nagrade, i to 47 dokumentarnih, 10 kratkih, osam studentskih i četiri eksperimentalna. Sedam od 69 filmova u konkurenciji za nagrade imalo je svjetsku premijeru, četiri evropsku, osam regionalnu, a devet premijeru u BiH”, istakao je Despić.

Despić je dodao da je program obuhvatao filmove i autore iz 22 zemlje - Austrije, Belgije, BiH, Grčke, Irana, Italije, Izraela, Kanade, Kine, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Namibije, Njemačke, Rusije, Senegala, Slovenije, Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Španije.

On je naveo da su se trudili da na kreativan način zadrže autentičnost, a da se istovremeno adaptiraju na promjene izazvane globalnom zdravstvenom krizom, uvijek vodeći računa o inovativnim aspektima, tako da su ove godine prvi put obezbijedili festivalski onlajn servis za projekcije.

“Pokazatelj razvoja u tehnološkom smislu jeste i činjenica da se prvi put održava i digitalni festival koji je realizovan u saradnji sa 'Muvi' platformom, pa su Festival prvi put mogli da prate ljudi iz cijelog svijeta”, pojasnio je Despić.

Uprava Festivala je putem servisa “Muvi” svojim korisnicima obezbijedila besplatno gledanje 17 filmova sa ovogodišnjeg izdanja “Jahorina film festivala”, koji se mogu pogledati do sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana