Филм “Мадам ди Бари” од четвртка у “Синеплексу Палас”: Расвијетљене интриге једне епохе

Илијана Божић
Филм “Мадам ди Бари” од четвртка у “Синеплексу Палас”: Расвијетљене интриге једне епохе

БАЊАЛУКА - Филм “Мадам ди Бари” који доноси причу о животу Жане ди Бари која је славу стекла као дворска дама и посљедња званична љубавница Луја Петнаестог, свјетску премијеру имао је на овогодишњем филмском фестивалу у Кану, а од четвртка је на репертоару бањалучког “Синеплекса Палас”.

Овим остварењем Џони Деп се вратио на биоскопско платно и то великом улогом познате историјске личности, француског краља Луја Петнаестог. Филм је режирала Мајвен ле Беско која игра и главну улогу.

Наиме ово остварење је у веома кратком року стекло велики успјех, а у француским биоскопима га је за само двије седмице погледало више од пола милиона гледалаца.

“Мадам ди Бари” расвјетљава лик познате љубавнице француског краља Луја Петнаестог, чувене Мадам ди Бари, осврћући се на њихову бурну везу током његове владавине. Детаљно приказујући стил и начин живота у дворцу Версај, Мајвен ле Беско је фокусирана на лик Жане ди Бари уз коју краљ Луј Петнаести поново открива укусе живота. Краљ више не може без ње иако се на двору то сматра скандалозним. Жана ди Бари својом необичном лежерношћу, ведрином и духом особе која је далеко испред свог времена крши сва дворска правила.

Жана ди Бари рођена је 1743. године као ванбрачна кћерка сиромашне кројачице и као припадница нижег друштвеног сталежа била је одлучна да се уздигне високо на социјалној љествици, користећи свој шарм као адут који је може избавити из сиромаштва.

Редитељка Мајвен ле Беско која  уједно и игра мадам Ди Бари била је фасцинирана ликом ове даме још кад ју је угледала у филму Софије Кополе “Марија Антоанета” из 2006. године.

- Била сам заведена Жаном ди Бари зато што је она невјероватни губитник. Можда зато што њен живот има сличности са мојим, али то није једини разлог. Заљубила сам се у њу и у епоху у којој је живјела. Уронила сам до детаља у њену биографију - истакла је Мајвен ле Беско свјетским медијима.

Будући да улогу Луја 15 игра славни Џони Деп он је свјетским медијима казао да је за Мајвен ле Беско имао само једно питање.

- То питање је било: “Да ли си сигурна да мене желиш за ову улогу, а не француског глумца”. Убиједила ме је да је баш мене видјела у овој улози мјесецима прије, ван и изнад сваке језичке баријере. Прихватио сам ентузијастички - рекао је Џони Деп.

Публика ће имати прилику да види глумачки перформанс, али и раскошне костиме и фасцинантну сценографију.

Номинације

“Мадам ди Бари” је шести играни филм редитељке Мајвен ле Беско. Године 2015. филм “Мој краљ” донио јој је номинацију за “Златну палму” на филмском фестивалу у Кану, а Еманула Берко овјенчана је наградом за најбољу глумицу за тај филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана