Film “Madam di Bari” od četvrtka u “Sinepleksu Palas”: Rasvijetljene intrige jedne epohe

Ilijana Božić
Film “Madam di Bari” od četvrtka u “Sinepleksu Palas”: Rasvijetljene intrige jedne epohe

BANjALUKA - Film “Madam di Bari” koji donosi priču o životu Žane di Bari koja je slavu stekla kao dvorska dama i posljednja zvanična ljubavnica Luja Petnaestog, svjetsku premijeru imao je na ovogodišnjem filmskom festivalu u Kanu, a od četvrtka je na repertoaru banjalučkog “Sinepleksa Palas”.

Ovim ostvarenjem Džoni Dep se vratio na bioskopsko platno i to velikom ulogom poznate istorijske ličnosti, francuskog kralja Luja Petnaestog. Film je režirala Majven le Besko koja igra i glavnu ulogu.

Naime ovo ostvarenje je u veoma kratkom roku steklo veliki uspjeh, a u francuskim bioskopima ga je za samo dvije sedmice pogledalo više od pola miliona gledalaca.

“Madam di Bari” rasvjetljava lik poznate ljubavnice francuskog kralja Luja Petnaestog, čuvene Madam di Bari, osvrćući se na njihovu burnu vezu tokom njegove vladavine. Detaljno prikazujući stil i način života u dvorcu Versaj, Majven le Besko je fokusirana na lik Žane di Bari uz koju kralj Luj Petnaesti ponovo otkriva ukuse života. Kralj više ne može bez nje iako se na dvoru to smatra skandaloznim. Žana di Bari svojom neobičnom ležernošću, vedrinom i duhom osobe koja je daleko ispred svog vremena krši sva dvorska pravila.

Žana di Bari rođena je 1743. godine kao vanbračna kćerka siromašne krojačice i kao pripadnica nižeg društvenog staleža bila je odlučna da se uzdigne visoko na socijalnoj ljestvici, koristeći svoj šarm kao adut koji je može izbaviti iz siromaštva.

Rediteljka Majven le Besko koja  ujedno i igra madam Di Bari bila je fascinirana likom ove dame još kad ju je ugledala u filmu Sofije Kopole “Marija Antoaneta” iz 2006. godine.

- Bila sam zavedena Žanom di Bari zato što je ona nevjerovatni gubitnik. Možda zato što njen život ima sličnosti sa mojim, ali to nije jedini razlog. Zaljubila sam se u nju i u epohu u kojoj je živjela. Uronila sam do detalja u njenu biografiju - istakla je Majven le Besko svjetskim medijima.

Budući da ulogu Luja 15 igra slavni Džoni Dep on je svjetskim medijima kazao da je za Majven le Besko imao samo jedno pitanje.

- To pitanje je bilo: “Da li si sigurna da mene želiš za ovu ulogu, a ne francuskog glumca”. Ubijedila me je da je baš mene vidjela u ovoj ulozi mjesecima prije, van i iznad svake jezičke barijere. Prihvatio sam entuzijastički - rekao je Džoni Dep.

Publika će imati priliku da vidi glumački performans, ali i raskošne kostime i fascinantnu scenografiju.

Nominacije

“Madam di Bari” je šesti igrani film rediteljke Majven le Besko. Godine 2015. film “Moj kralj” donio joj je nominaciju za “Zlatnu palmu” na filmskom festivalu u Kanu, a Emanula Berko ovjenčana je nagradom za najbolju glumicu za taj film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana