Филм "Једини излаз" премијерно изведен у "Синеплексу Палас": Трилер и жена у главној улози доносе преокрет

Илијана Божић
Филм "Једини излаз" премијерно изведен у "Синеплексу Палас": Трилер и жена у главној улози доносе преокрет

БАЊАЛУКА - Психолошки трилер "Једини излаз", први домаћи филм у 2021. години, пред бањалучком публиком премијерно је приказан у сриједу увече у "Синеплексу Палас".

Свечаној премијери присуствовали су глумица Анђелка Прпић, глумци Јово Максић, Љубомир Бандовић, Вукашин Јовановић и Јоаким Тасић те продуцент Марко Станковић и режисер и продуцент Дарко Николић.

Филм представља нешто сасвим ново и другачије у српској кинематографији, јер је њиме оживљен жанр трилера, а пред гледаоцима је отворена Пандорина кутија друштвених и социјалних проблема, као што су ментално здравље, насиље у породици, али и психолошки живот жртве након проживљеног насиља. Осим тога, коначно се у главној улози нашла жена, што је такође преокрет, јер су обично носиоци главних улога, како на филмовима тако и у представама, обично мушкарци.

Пред публиком је остварење које држи пажњу, које просто тјера да заједно са главном јунакињом Аном Колар, коју глуми Анђелка Прпић, сазнајемо шта је узрок трагедије која ју је задесила.

Глумица се сјајно снашла у лику жене која у себи носи велике трауме и снажно се бори са њима, а истакла је да је за њу овај филм био велики изазов, јер је осјећала обавезу да оправда повјерење које јој је указао режисер и продуцент филма Дарко Николић.

- Кад прочитате тај текст, сама прича вас тера да дате свој максимум и да то некако оживите. Био ми је изазов да себе сведем, у смислу реакција, изражаја, мимике и гестикулације, односно средстава које сам користила у другим улогама. Било ми је занимљиво да радим на тој улози, да радим са психијатрима који су ми објашњавали како изгледа када човек проживи такве трауме, када толико дуго живи на лековима, какве су његове реакције те да ли је неопходно да их има - испричала је Прпићева.

Нагласила је да јој је најтеже било да сва та стања и осјећања, све што је дубоко унутар Ане Колар не показује тек тако, на прву лопту, већ да прикаже како то тиња у њој у сваком тренутку.

Једна од занимљивијих улога у филму припала је глумцу Јови Максићу, који је маестрално изнио лик Ненада, оца који трага за истином о смрти свога дјетета. Он је казао да му се на прво читање филм учинио занимљивим и, како је казао, ово је након "Костију" нешто што га је баш заинтересовало.

- Тренутно влада експанзија криминалистичких серија, много су интересантније него филмови, а поготово у овом пандемијском свету у којем живимо. Појављују се крими-серије, али нигде не доживљаваш трилер, гледаш све једнолинијски. Дарко је активирао жанр који је заборављен у нашој кинематографији и то ми је јако драго - навео је Максић и додао да не воли категоризације глумаца на озбиљне и неозбиљне.

Истакао је да је Анђелка Прпић школована глумица те да одлично ради свој посао, али да јој се стално намеће потреба да се правда, а не треба, јер је одиграла одлично.

- Хвала Богу да постоји редитељ који не гледа тако, јер имате редитеље који вас виде у само једном фаху. Како другачије глумац да се развија ако не добије шансу? Анђелка је одлична у свим жанровима и још ћете да је гледате - објаснио је Максић.

Један од оних ликова који гледаоцима прирасту за срце јесте лик инспектора Дејана Штрпца, који покушава да одмота клупко лажи, превара и уцјена. Човјека који не одустаје док све не изведе на чистац маестрално је одиграо Љубомир Бандовић.

Бандовић је испричао да је глумачка мисија била свести ствари, а не откривати их, поготово што се и за публику филм полако одмотава.

- Кад сам прочитао сценарио, допао ми се јер нема везе са локалитетом и менталитетом, ни са нашим буразерским Балканом, где из тог нечег иде криминал. Ово може и у Јапану да се деси, било гдје и то је оно што ће овај филм да учини култним, комерцијалним и дуговечним, неком врстом класика, с обзиром на то да су код нас ретки трилер филмови - навео је Бандовић.

Додао је да је сигуран да ће неки наредни филмови да се реферишу на ово остварење, а лик Штрпца је описао једном ријечју - булдог.

Режисер и продуцент Дарко Николић рекао је да филм нема референце на политику нити на било шта што је локалног карактера те да су односи међу ликовима универзални.

Продуцент филма Марко Станковић истакао је да је рад на филму био диван те да је екипа дала посљедњу кап крви.

У филму глуме и Даница Максимовић, Борис Комненић, Јанко Поповић Воларић, Никола Ристановски те Милена Предић, а остварење је од ове седмице на редовном репертоару "Синеплекса Палас".

Дебитанти

Дебитантске улоге на филму имали су млади глумци Вукашин Јовановић и Јоаким Тасић, који су се одлично снашли у улогама Андреја и Ђорђа.

Јовановић је казао да му је ова улога много значила те да му је пријао партнерски однос његовог лика са Љубом Бандовићем.

Тасић је нагласио да сматра да ће публика уживати у овом филму те да је њихов циљ да сам филм процвјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана