Film "Jedini izlaz" premijerno izveden u "Sinepleksu Palas": Triler i žena u glavnoj ulozi donose preokret

Ilijana Božić
Film "Jedini izlaz" premijerno izveden u "Sinepleksu Palas": Triler i žena u glavnoj ulozi donose preokret

BANjALUKA - Psihološki triler "Jedini izlaz", prvi domaći film u 2021. godini, pred banjalučkom publikom premijerno je prikazan u srijedu uveče u "Sinepleksu Palas".

Svečanoj premijeri prisustvovali su glumica Anđelka Prpić, glumci Jovo Maksić, Ljubomir Bandović, Vukašin Jovanović i Joakim Tasić te producent Marko Stanković i režiser i producent Darko Nikolić.

Film predstavlja nešto sasvim novo i drugačije u srpskoj kinematografiji, jer je njime oživljen žanr trilera, a pred gledaocima je otvorena Pandorina kutija društvenih i socijalnih problema, kao što su mentalno zdravlje, nasilje u porodici, ali i psihološki život žrtve nakon proživljenog nasilja. Osim toga, konačno se u glavnoj ulozi našla žena, što je takođe preokret, jer su obično nosioci glavnih uloga, kako na filmovima tako i u predstavama, obično muškarci.

Pred publikom je ostvarenje koje drži pažnju, koje prosto tjera da zajedno sa glavnom junakinjom Anom Kolar, koju glumi Anđelka Prpić, saznajemo šta je uzrok tragedije koja ju je zadesila.

Glumica se sjajno snašla u liku žene koja u sebi nosi velike traume i snažno se bori sa njima, a istakla je da je za nju ovaj film bio veliki izazov, jer je osjećala obavezu da opravda povjerenje koje joj je ukazao režiser i producent filma Darko Nikolić.

- Kad pročitate taj tekst, sama priča vas tera da date svoj maksimum i da to nekako oživite. Bio mi je izazov da sebe svedem, u smislu reakcija, izražaja, mimike i gestikulacije, odnosno sredstava koje sam koristila u drugim ulogama. Bilo mi je zanimljivo da radim na toj ulozi, da radim sa psihijatrima koji su mi objašnjavali kako izgleda kada čovek proživi takve traume, kada toliko dugo živi na lekovima, kakve su njegove reakcije te da li je neophodno da ih ima - ispričala je Prpićeva.

Naglasila je da joj je najteže bilo da sva ta stanja i osjećanja, sve što je duboko unutar Ane Kolar ne pokazuje tek tako, na prvu loptu, već da prikaže kako to tinja u njoj u svakom trenutku.

Jedna od zanimljivijih uloga u filmu pripala je glumcu Jovi Maksiću, koji je maestralno iznio lik Nenada, oca koji traga za istinom o smrti svoga djeteta. On je kazao da mu se na prvo čitanje film učinio zanimljivim i, kako je kazao, ovo je nakon "Kostiju" nešto što ga je baš zainteresovalo.

- Trenutno vlada ekspanzija kriminalističkih serija, mnogo su interesantnije nego filmovi, a pogotovo u ovom pandemijskom svetu u kojem živimo. Pojavljuju se krimi-serije, ali nigde ne doživljavaš triler, gledaš sve jednolinijski. Darko je aktivirao žanr koji je zaboravljen u našoj kinematografiji i to mi je jako drago - naveo je Maksić i dodao da ne voli kategorizacije glumaca na ozbiljne i neozbiljne.

Istakao je da je Anđelka Prpić školovana glumica te da odlično radi svoj posao, ali da joj se stalno nameće potreba da se pravda, a ne treba, jer je odigrala odlično.

- Hvala Bogu da postoji reditelj koji ne gleda tako, jer imate reditelje koji vas vide u samo jednom fahu. Kako drugačije glumac da se razvija ako ne dobije šansu? Anđelka je odlična u svim žanrovima i još ćete da je gledate - objasnio je Maksić.

Jedan od onih likova koji gledaocima prirastu za srce jeste lik inspektora Dejana Štrpca, koji pokušava da odmota klupko laži, prevara i ucjena. Čovjeka koji ne odustaje dok sve ne izvede na čistac maestralno je odigrao Ljubomir Bandović.

Bandović je ispričao da je glumačka misija bila svesti stvari, a ne otkrivati ih, pogotovo što se i za publiku film polako odmotava.

- Kad sam pročitao scenario, dopao mi se jer nema veze sa lokalitetom i mentalitetom, ni sa našim burazerskim Balkanom, gde iz tog nečeg ide kriminal. Ovo može i u Japanu da se desi, bilo gdje i to je ono što će ovaj film da učini kultnim, komercijalnim i dugovečnim, nekom vrstom klasika, s obzirom na to da su kod nas retki triler filmovi - naveo je Bandović.

Dodao je da je siguran da će neki naredni filmovi da se referišu na ovo ostvarenje, a lik Štrpca je opisao jednom riječju - buldog.

Režiser i producent Darko Nikolić rekao je da film nema reference na politiku niti na bilo šta što je lokalnog karaktera te da su odnosi među likovima univerzalni.

Producent filma Marko Stanković istakao je da je rad na filmu bio divan te da je ekipa dala posljednju kap krvi.

U filmu glume i Danica Maksimović, Boris Komnenić, Janko Popović Volarić, Nikola Ristanovski te Milena Predić, a ostvarenje je od ove sedmice na redovnom repertoaru "Sinepleksa Palas".

Debitanti

Debitantske uloge na filmu imali su mladi glumci Vukašin Jovanović i Joakim Tasić, koji su se odlično snašli u ulogama Andreja i Đorđa.

Jovanović je kazao da mu je ova uloga mnogo značila te da mu je prijao partnerski odnos njegovog lika sa Ljubom Bandovićem.

Tasić je naglasio da smatra da će publika uživati u ovom filmu te da je njihov cilj da sam film procvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana