Филм “Индиго кристал” вечерас премијерно у бањалучком “Синеплексу Паласу” VIDEO

Бранислав Предојевић
Филм “Индиго кристал” вечерас премијерно у бањалучком “Синеплексу Паласу” VIDEO

БАЊАЛУКА - Након премијере у Србији филм режисера и сценаристе Луке Михаиловића “Индиго кристал” вечерас ће премијерно бити приказан у бањалучком “Синеплексу Палас”, а од ове седмице доступан и у биоскопима и центрима културе широм Републике Српске.

Премијерном извођењу у “Синеплексу Палас”, које је предвиђено за 20 часова, присуствоваће режисер Лука Михаиловић, продуцент и глумац, као и глумци Денис Мурић, Павле Менсур, Нина Јанковић, Милош Петровић Тројпец, Милан Пеливановић и Реља Деспотовић и Ђорђе Бибић из групе “Црни Церак” који су радили музику за филм.

У филму пратимо тридесетогодишњег Вука (Миодраг Радоњић) који излази из затвора на условну слободу након што је одлежао осам година. Уз пријетњу да се враћа у затвор ако направи и најситније казнено дјело, Вук почиње процес асимилације у друштво, посматрајући брата (Денис Мурић) свог покојног пријатеља, који се спрема да направи исте оне грешке које су и Вука својевремено одвеле у затвор, а његовог друга у самоубиство.

Михаиловић је рекао да је “Индиго кристал” његов дипломски филм који је почео да пише крајем друге године факултета, вративши се послије двије године у родни Шабац када је видио колико се град физички промијенио.

Михаиловић је, као кључни мотив филма, истакао осјећај странца у сопственом граду гдје осјећате да се све промијенило, а заправо се ништа није промијенило. Према његовим ријечима, филм је социјална драма која садржи егзистенцијални моменат када главни јунак покушава да се асимилује у друштво. Уз то има друштвени моменат када јунак преузима улогу старијег брата над једним клинцем, а трећи елемент је мелодрамски. Филм се такође води слоганом “Није слобода да радиш све што хоћеш, слобода је да не радиш оно што нећеш”.

Филм визуелно и тематски подсјећа на култне филмове новије генерације попут “Мржње”, режисера Метјуа Касовица, али и на старе класике ноар жанра, што због приче са улице, тако и због црно-бијеле фотографије. Режисер Михаиловић је рекао да је и раније волио црно-бијелу естетику, а и да је изгледу филма помогло и то што је директор фотографије на филму био чувени Владимир Миливојевић Буги, познат и као “мајстор гето фотографије”. 

- Ми смо се као кинематографија удаљили од онога што је наш неки сензибилитет, а то је колектив. На колективу смо базирали филмове још од црног таласа и прашке школе, као и јунаке као део тог колектива. Ми већ неко време јуримо неке европске традиције са фестивалским заокретима где се не сналазимо најбоље, барем ја то тако видим, па смо се ми трудили да вратимо колектив у центар пажње - рекао је Михаиловић.

У осталим улогама играју Милош Ђуровић, Матеј Поповић, Горица Поповић и Милан Чучиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана