Film “Indigo kristal” večeras premijerno u banjalučkom “Sinepleksu Palasu” VIDEO

Branislav Predojević
Film “Indigo kristal” večeras premijerno u banjalučkom “Sinepleksu Palasu” VIDEO

BANjALUKA - Nakon premijere u Srbiji film režisera i scenariste Luke Mihailovića “Indigo kristal” večeras će premijerno biti prikazan u banjalučkom “Sinepleksu Palas”, a od ove sedmice dostupan i u bioskopima i centrima kulture širom Republike Srpske.

Premijernom izvođenju u “Sinepleksu Palas”, koje je predviđeno za 20 časova, prisustvovaće režiser Luka Mihailović, producent i glumac, kao i glumci Denis Murić, Pavle Mensur, Nina Janković, Miloš Petrović Trojpec, Milan Pelivanović i Relja Despotović i Đorđe Bibić iz grupe “Crni Cerak” koji su radili muziku za film.

U filmu pratimo tridesetogodišnjeg Vuka (Miodrag Radonjić) koji izlazi iz zatvora na uslovnu slobodu nakon što je odležao osam godina. Uz prijetnju da se vraća u zatvor ako napravi i najsitnije kazneno djelo, Vuk počinje proces asimilacije u društvo, posmatrajući brata (Denis Murić) svog pokojnog prijatelja, koji se sprema da napravi iste one greške koje su i Vuka svojevremeno odvele u zatvor, a njegovog druga u samoubistvo.

Mihailović je rekao da je “Indigo kristal” njegov diplomski film koji je počeo da piše krajem druge godine fakulteta, vrativši se poslije dvije godine u rodni Šabac kada je vidio koliko se grad fizički promijenio.

Mihailović je, kao ključni motiv filma, istakao osjećaj stranca u sopstvenom gradu gdje osjećate da se sve promijenilo, a zapravo se ništa nije promijenilo. Prema njegovim riječima, film je socijalna drama koja sadrži egzistencijalni momenat kada glavni junak pokušava da se asimiluje u društvo. Uz to ima društveni momenat kada junak preuzima ulogu starijeg brata nad jednim klincem, a treći element je melodramski. Film se takođe vodi sloganom “Nije sloboda da radiš sve što hoćeš, sloboda je da ne radiš ono što nećeš”.

Film vizuelno i tematski podsjeća na kultne filmove novije generacije poput “Mržnje”, režisera Metjua Kasovica, ali i na stare klasike noar žanra, što zbog priče sa ulice, tako i zbog crno-bijele fotografije. Režiser Mihailović je rekao da je i ranije volio crno-bijelu estetiku, a i da je izgledu filma pomoglo i to što je direktor fotografije na filmu bio čuveni Vladimir Milivojević Bugi, poznat i kao “majstor geto fotografije”. 

- Mi smo se kao kinematografija udaljili od onoga što je naš neki senzibilitet, a to je kolektiv. Na kolektivu smo bazirali filmove još od crnog talasa i praške škole, kao i junake kao deo tog kolektiva. Mi već neko vreme jurimo neke evropske tradicije sa festivalskim zaokretima gde se ne snalazimo najbolje, barem ja to tako vidim, pa smo se mi trudili da vratimo kolektiv u centar pažnje - rekao je Mihailović.

U ostalim ulogama igraju Miloš Đurović, Matej Popović, Gorica Popović i Milan Čučilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana