Филм "Хероји радничке класе" у програму фестивала у Берлину

Танјуг
Foto: Принтскрин

БЕОГРАД- Нова режија Милоша Пушића, филм „Хероји радничке класе“ који је настао уз подршку Филмског центра Србије и у коме главну улогу тумачи наша прослављена глумица Јасна Ђуричић, одабран је да буде дио престижног програма „Панорама“ који је саставни дио Берлинског филмског фестивала.

Берлински међународни филмски фестивал основан је 1951. године и један је од три најзначајнија филмска фестивала А категорије.

У оквиру програма "Панорама" приказују се независни и арт-хаус филмови на контроверзне теме, као остварења са иновативном естетиком.

Филм "Хероји" доноси причу о групи илегалних грађевинских радника који, остављени без новца и основних права, покушавају да се супротставе својим шефовима.

Милош Пушић је поводом скорашње премијера свог филма на Берлиналу за сајт Филмског центра Србије изјавио да је послије веома дугог и заморног процеса рада на филму, позив из Берлинала дошао као велики позитивни шок и огромна награда за сав уложен труд.

"Поносан сам да смо позвани на овако важан фестивал. Никада се нисам осјећао толико слободан као када сам снимао овај филм и толико исцрпљен док сам га завршавао. На тренутке је дјеловало да ово путовање нема крај. Хероји радничке класе никада не би били завршени без помоћи фантастичних људи који су се нашли у екипи, несебично одвојили вријеме и убиједили ме да завршимо започето. Дивно је радити филм са пријатељима. Учешће на Берлину је побједа свих нас" рекао је Пушић.

Званични синопсис открива појединости ове филмске приче: Лидија (Јасна Ђуричић) ради за контроверзног грађевинског инвеститора.

Задатак јој је да контролише групу грађевинских радника на новоотвореном градилишту. Радници су незадовољни својим положајем и покушавају да се изборе за своја права. Ситуација се компликује а борба за радничка права постаје борба за живот и смрт.

Лидија мора да се опредјели на чијој је страни.

Пројекат за филм "Хероји радничке класе" је 2012. године учествовао на платформи за развој сценарија одржаној у оквиру Берлинског фестивала.

Филмски центар Србије је Пушићу у новембру 2020. године одобрио средства за завршетак филма у категорији Стимулација самостално снимљеног домаћег дугометражног филма, а уз образложење да је у питању филм који "узнемирава и потреса". "Можда и највећа вредност овог филма је емпатија са којом редитељ и глумци причају ову причу о изгубљеном достојанству радника", пише у образложењу Комисије.

Милош Пушић је дипломирао режију на Академији уметности у Новом Саду, на којој је сада и запослен у звању доцента.

Режирао кратки играни филм "Успаванка за дечака" (2007), након чега су услиједила два дугометражна остварења: "Јесен у мојој улици" (2009) и "Одумирање“"(2013). Пушић је продуцирао филм "Мој јутарњи смех" (2019) Марка Ђорђевића.

Филм "Хероји радничке класе" је настао у окриљу Пушићеве продукцијске куће Алтертисе, а на сценарију су, поред редитеља/продуцента Пушића, радили његови проверени сарадници Душан Спасојевић и Иван Кнежевић.

У екипи филма се налазе и директор фотографије Александар Рамадановић, сценографкиња Миљена Вучковић, костимографкиња Марина Сремац, дизајнери звука Стеван Милошевић и Борис Заборски.

Филм су монтирали Иван Кнежевић и Милош Пушић.

Поред Јасне Ђуричић, у „Херојима радничке класе“ глуме Борис Исаковић, Предраг Момчиловић, Стефан Бероња Циле, Александар Ђурица, Михајло Баџа Плескоњић, Бојана Милановић, Ервин Хаџимуртезић, Филип Ђурић, Пеђа Марјановић, Марко Васиљевић и други.

"Хероји радничке класе" су настали уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Секретаријата за културу АП Војводине и Филмског центра Србије. Филм траје 85 минута.

Поред "Хероја радничке класе", на 72. Берлинском међународном филмском фестивалу биће приказана мањинска српска копродукција "Послеводе" у режији Данета Комљена, и то у оквиру селекције "Форум".

Настанак овог филма је такође подржан од стране Филмског центра Србије и Министарства културе и информисања Републике Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана