Film "Heroji radničke klase" u programu festivala u Berlinu

Tanjug
Foto: Printskrin

BEOGRAD- Nova režija Miloša Pušića, film „Heroji radničke klase“ koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu ulogu tumači naša proslavljena glumica Jasna Đuričić, odabran je da bude dio prestižnog programa „Panorama“ koji je sastavni dio Berlinskog filmskog festivala.

Berlinski međunarodni filmski festival osnovan je 1951. godine i jedan je od tri najznačajnija filmska festivala A kategorije.

U okviru programa "Panorama" prikazuju se nezavisni i art-haus filmovi na kontroverzne teme, kao ostvarenja sa inovativnom estetikom.

Film "Heroji" donosi priču o grupi ilegalnih građevinskih radnika koji, ostavljeni bez novca i osnovnih prava, pokušavaju da se suprotstave svojim šefovima.

Miloš Pušić je povodom skorašnje premijera svog filma na Berlinalu za sajt Filmskog centra Srbije izjavio da je poslije veoma dugog i zamornog procesa rada na filmu, poziv iz Berlinala došao kao veliki pozitivni šok i ogromna nagrada za sav uložen trud.

"Ponosan sam da smo pozvani na ovako važan festival. Nikada se nisam osjećao toliko slobodan kao kada sam snimao ovaj film i toliko iscrpljen dok sam ga završavao. Na trenutke je djelovalo da ovo putovanje nema kraj. Heroji radničke klase nikada ne bi bili završeni bez pomoći fantastičnih ljudi koji su se našli u ekipi, nesebično odvojili vrijeme i ubijedili me da završimo započeto. Divno je raditi film sa prijateljima. Učešće na Berlinu je pobjeda svih nas" rekao je Pušić.

Zvanični sinopsis otkriva pojedinosti ove filmske priče: Lidija (Jasna Đuričić) radi za kontroverznog građevinskog investitora.

Zadatak joj je da kontroliše grupu građevinskih radnika na novootvorenom gradilištu. Radnici su nezadovoljni svojim položajem i pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje a borba za radnička prava postaje borba za život i smrt.

Lidija mora da se opredjeli na čijoj je strani.

Projekat za film "Heroji radničke klase" je 2012. godine učestvovao na platformi za razvoj scenarija održanoj u okviru Berlinskog festivala.

Filmski centar Srbije je Pušiću u novembru 2020. godine odobrio sredstva za završetak filma u kategoriji Stimulacija samostalno snimljenog domaćeg dugometražnog filma, a uz obrazloženje da je u pitanju film koji "uznemirava i potresa". "Možda i najveća vrednost ovog filma je empatija sa kojom reditelj i glumci pričaju ovu priču o izgubljenom dostojanstvu radnika", piše u obrazloženju Komisije.

Miloš Pušić je diplomirao režiju na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na kojoj je sada i zaposlen u zvanju docenta.

Režirao kratki igrani film "Uspavanka za dečaka" (2007), nakon čega su uslijedila dva dugometražna ostvarenja: "Jesen u mojoj ulici" (2009) i "Odumiranje“"(2013). Pušić je producirao film "Moj jutarnji smeh" (2019) Marka Đorđevića.

Film "Heroji radničke klase" je nastao u okrilju Pušićeve produkcijske kuće Altertise, a na scenariju su, pored reditelja/producenta Pušića, radili njegovi provereni saradnici Dušan Spasojević i Ivan Knežević.

U ekipi filma se nalaze i direktor fotografije Aleksandar Ramadanović, scenografkinja Miljena Vučković, kostimografkinja Marina Sremac, dizajneri zvuka Stevan Milošević i Boris Zaborski.

Film su montirali Ivan Knežević i Miloš Pušić.

Pored Jasne Đuričić, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica, Mihajlo Badža Pleskonjić, Bojana Milanović, Ervin Hadžimurtezić, Filip Đurić, Peđa Marjanović, Marko Vasiljević i drugi.

"Heroji radničke klase" su nastali uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Filmskog centra Srbije. Film traje 85 minuta.

Pored "Heroja radničke klase", na 72. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu biće prikazana manjinska srpska koprodukcija "Poslevode" u režiji Daneta Komljena, i to u okviru selekcije "Forum".

Nastanak ovog filma je takođe podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana