Филм “Грађанин Кејн” добија специјално издање у 4К резолуцији: Нови живот бесмртног класика

Бранислав Предојевић
Филм “Грађанин Кејн” добија специјално издање у 4К резолуцији: Нови живот бесмртног класика

ЛОС АНЂЕЛЕС - Легендарни класик режисера, глумца, сценаристе и продуцента Орсона Велса “Грађанин Кејн” добиће прво специјално 4К издање као луксузни бокс-сет.

Објављен давне 1941. године, филм је стекао статус бесмртног класика и често је на врху листе најважнијих дјела у историји седме умјетности, а многи критичари га сматрају највећим и најутицајнијим филмом свих времена.

Остварење у режији Велса (који у филму такође маестрално глуми) написано је од стране једнако чувеног сценаристе Хермана Ј. Манкијевица (награђеног “Оскаром”), а прича почиње објављивањем смрти медијског тајкуна Чарлса Фостера Кејна, потом се враћа на бројне кључне моменте у његовом животу док репортери покушавају да открију значење његових посљедњих ријечи “Пупољак”. Иако је филм након изласка имао добре критике и чак девет номинација за “Оскара”, на благајнама је прошао лоше и на крају је нестао из дистрибуције, све док није поново објављен 1956. године, што је довело до оживљавања угледа у филмској историји у којој и сада ужива. Данас се Велсов дугометражни првенац још проучава у филмским школама због различитих иновативних елемената, попут наративне структуре, техника снимања попут дубоког фокуса, револуционарне фотографије и необично мрачне поруке за своје вријеме.  Током претходних седам деценија филм је изазвао безброј интерпретација, а у рецензији из 1941. године славни писац Хорхе Луис Борхес назвао је филм метафизичком детективском причом.

- Његов предмет радње (психолошки и алегоријски) истрага човјекове унутрашњости, преко дјела које је направио, ријечи које је изрекао, многих живота које је уништио. Неодољиво, бескрајно, Орсон Велс приказује фрагменте живота мртвог човјека Чарлса Фостера Кејна и позива нас да их спојимо и да га реконструишемо. Филм врви разноликостима и неподударностима. Прве сцене приказују благо које Кејн нагомилава, у једној од посљедњих, усамљена жена у раскоши, али с патњом у лицу, саставља слагалицу на поду палате која је у исто вријеме музеј. На крају схватамо да фрагменти не чине један склад, омрзнути Кејн је утвара - написао је Борхес.

Амерички редитељ Мартин Скорсезе је често наводио да је ово филм који је одредио његову поетику. Једном приликом је рекао да је, када је гледао овај филм на телевизији, први пут постао свјестан монтаже и положаја камере. Касније је технике Орсона Велса и сам користио у својим филмовима, уз помоћ камере и различитих углова снимања дочаравао је специфична осјећања и атмосферу. Филм је такође инспирисао и друге велике савремене редитеље: Вудија Алена, Стенлија Кјубрика, Дениса Арканда, Пола Шредера, Пола Томаса Андерсона, Сема Мендеза, браћу Коен, Френсиса Форда Кополу, Ридлија Скота, Стивена Спилберга.

Након што је постао доступан на “Блу-реју”, у издању за 70. годишњицу, ово издање које ће изаћи 4. новембра, биће доступно у комбинованом пакету, уз бројне поклон материјале и комплетан ремастерс слике и звука.

“Манк”

Због новог издања “Грађанин Кејн” ће вјероватно доживјети нову  популарност, која је обновљена прошле године изласком филма “Манк” Дејвида Финчера. Остварење прати насловни лик сценаристе Хермана Ј. Манкијевица у тумачењу Герија Олдмана, док се утркује да заврши сценарио за филм који му је скоро присвојио Велс. Филм је био узбудљив поглед иза кулиса развоја “Кејна” и улоге коју је медијски барон Вилијам Рандолф Херст имао у његовом настанку и рату који је водио против филма, јер се препознао као инспирација, па се потрудио да спријечи комерцијални успјех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана