Film “Građanin Kejn” dobija specijalno izdanje u 4K rezoluciji: Novi život besmrtnog klasika

Branislav Predojević
Film “Građanin Kejn” dobija specijalno izdanje u 4K rezoluciji: Novi život besmrtnog klasika

LOS ANĐELES - Legendarni klasik režisera, glumca, scenariste i producenta Orsona Velsa “Građanin Kejn” dobiće prvo specijalno 4K izdanje kao luksuzni boks-set.

Objavljen davne 1941. godine, film je stekao status besmrtnog klasika i često je na vrhu liste najvažnijih djela u istoriji sedme umjetnosti, a mnogi kritičari ga smatraju najvećim i najuticajnijim filmom svih vremena.

Ostvarenje u režiji Velsa (koji u filmu takođe maestralno glumi) napisano je od strane jednako čuvenog scenariste Hermana J. Mankijevica (nagrađenog “Oskarom”), a priča počinje objavljivanjem smrti medijskog tajkuna Čarlsa Fostera Kejna, potom se vraća na brojne ključne momente u njegovom životu dok reporteri pokušavaju da otkriju značenje njegovih posljednjih riječi “Pupoljak”. Iako je film nakon izlaska imao dobre kritike i čak devet nominacija za “Oskara”, na blagajnama je prošao loše i na kraju je nestao iz distribucije, sve dok nije ponovo objavljen 1956. godine, što je dovelo do oživljavanja ugleda u filmskoj istoriji u kojoj i sada uživa. Danas se Velsov dugometražni prvenac još proučava u filmskim školama zbog različitih inovativnih elemenata, poput narativne strukture, tehnika snimanja poput dubokog fokusa, revolucionarne fotografije i neobično mračne poruke za svoje vrijeme.  Tokom prethodnih sedam decenija film je izazvao bezbroj interpretacija, a u recenziji iz 1941. godine slavni pisac Horhe Luis Borhes nazvao je film metafizičkom detektivskom pričom.

- Njegov predmet radnje (psihološki i alegorijski) istraga čovjekove unutrašnjosti, preko djela koje je napravio, riječi koje je izrekao, mnogih života koje je uništio. Neodoljivo, beskrajno, Orson Vels prikazuje fragmente života mrtvog čovjeka Čarlsa Fostera Kejna i poziva nas da ih spojimo i da ga rekonstruišemo. Film vrvi raznolikostima i nepodudarnostima. Prve scene prikazuju blago koje Kejn nagomilava, u jednoj od posljednjih, usamljena žena u raskoši, ali s patnjom u licu, sastavlja slagalicu na podu palate koja je u isto vrijeme muzej. Na kraju shvatamo da fragmenti ne čine jedan sklad, omrznuti Kejn je utvara - napisao je Borhes.

Američki reditelj Martin Skorseze je često navodio da je ovo film koji je odredio njegovu poetiku. Jednom prilikom je rekao da je, kada je gledao ovaj film na televiziji, prvi put postao svjestan montaže i položaja kamere. Kasnije je tehnike Orsona Velsa i sam koristio u svojim filmovima, uz pomoć kamere i različitih uglova snimanja dočaravao je specifična osjećanja i atmosferu. Film je takođe inspirisao i druge velike savremene reditelje: Vudija Alena, Stenlija Kjubrika, Denisa Arkanda, Pola Šredera, Pola Tomasa Andersona, Sema Mendeza, braću Koen, Frensisa Forda Kopolu, Ridlija Skota, Stivena Spilberga.

Nakon što je postao dostupan na “Blu-reju”, u izdanju za 70. godišnjicu, ovo izdanje koje će izaći 4. novembra, biće dostupno u kombinovanom paketu, uz brojne poklon materijale i kompletan remasters slike i zvuka.

“Mank”

Zbog novog izdanja “Građanin Kejn” će vjerovatno doživjeti novu  popularnost, koja je obnovljena prošle godine izlaskom filma “Mank” Dejvida Finčera. Ostvarenje prati naslovni lik scenariste Hermana J. Mankijevica u tumačenju Gerija Oldmana, dok se utrkuje da završi scenario za film koji mu je skoro prisvojio Vels. Film je bio uzbudljiv pogled iza kulisa razvoja “Kejna” i uloge koju je medijski baron Vilijam Randolf Herst imao u njegovom nastanku i ratu koji je vodio protiv filma, jer se prepoznao kao inspiracija, pa se potrudio da spriječi komercijalni uspjeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana