Филм “Dungeons & Dragons: Оданост међу лоповима” у домаћим биоскопима VIDEO

Бранислав Предојевић
Филм “Dungeons & Dragons: Оданост међу лоповима” у домаћим биоскопима VIDEO

БАЊАЛУКА - Најновија екранизација култне породичне игре “Dungeons & Dragons” под називом “Д&Д: Оданост међу лоповима” премијерно 30. марта стиже у бањалучки “Синеплекс Палас”.

Да буде занимљивије, скоро 50 година од изласка оригиналне игре (1974. године), ова легендарна франшиза је, по свему судећи, добила напокон квалитетну екранизацију, која је очарала старе фанове, занима нову публику, али је и први пут дочекана одличним критикама. Наиме, раскошна продукција студија “Парамоунт” тешка 151 милион долара у режији Џонатана Голдстејна и Џона Френсиса Делија (“Ноћ игре”) пропраћена је сјајним оцјенама критике након премијерних пројекција, што није претјерано чест случај када су у питању екранизације игара. Прецизније, на веб-страници “Ротен томатос”, 90% од 84 критике критичара је позитивно, са просјечном оцјеном 7,5, а консензус странице гласи: “Заразно расположена комедија са чврстим емоционалним језгром нуди забавну фантазију и авантуру чак и ако нисте стручњак за гејминг предложак”, док је сајт “Метакритик” додијелио филму оцјену 75 од 100, на основу рецензија 18 критичара, што указује на “генерално повољне критике”.

Већина критика хвали сјајно погођен спој хумора и епске фантастике, уз надахнуте наступе глумачке екипе. Голдстејн и Дели су, уз режију, писали и сценарио заједно са Крисом Мекејом и Мајклом Гилом, а добро позната прича прати тим лопова који су помогли погрешној особи да украде погрешну ствар, а сада морају да исправе своје грешке и спасу свијет. Они јесу лопови, али то не значи да ће допустити крајњем злу да завлада њиховим свијетом, а овај мали тим антијунака чине Едгин, лутајући бард и лопов који је и планер групе, његова кћерка Кира (Софија Лили), ратоборна варварка Холга (Мишел Родригез), чаробњак Сајмон (Џастис Смит), Паладин Хенк (Реџ Жан Пејџ) и луталица Форџ (Хју Грант).

Режисер и сценариста Дели нагласио је да је поджанр пљачке познат публици, што пружа оквир за “неупућене” у предисторију игре, како би схватили шта ликови намјеравају да ураде без тога да буду преплављени предањем или именима, додајући да је желио да филм буде доступан и онима који нису упознати са жанром фантазије. Главна звијезда филма Крис Пајн (“Звјездане стазе”, “Чудесна жена”), који игра Елгина, описао је филм као забавну мјешавину неколико култних филмских дјела испричану на себи својствен начин у духу новог миленијума.

- Филм дјелује као “Игра престола” помијешана са “Малом принцезом невјестом” и “Индијана Џонс” серијалом, у комбинацији чије је срце у осамдесетим, па има и атмосфере “Гуниса”, али све је то спаковано на врло шармантан начин за нови миленијум - рекао је Пајн.

Након три екранизације свијета Д&Д, које се нису прославиле ни квалитетом нити успјехом, једна од најпознатијих игара у историји овог медија, по свему судећи, дочекала је својих пет минута, што је након успјеха телевизијских екранизација “Хало” и “Посљедњи од нас”, јасан доказ да се филмска индустрија амбициозно спрема за улазак на територију једног од најуспјешнијих сегмената индустрије забаве.

Игра

Франшиза “Dungeons & Dragons” је фантастична стона игра улога (RPG или “Role Playing Game”) коју су оригинално дизајнирали Гари Геџис и Дејв Арнесон.

Игра је први пут објављена 1974. године под утицајем минијатурних ратних игара. Објављивање Д&Д сматра се као почетак модерних игара и индустрије играња улога, уз огроман утицај на видео-игре. Сваки играч може да створи властити лик за игру ​​умјесто војне формације и они се упуштају у авантуре у фантастичном окружењу. Упркос конкуренцији, Д&Д је остао лидер на тржишту у индустрији играња улога деценијама уз култни статус код публике, више од милијарду долара зараде и стотине милиона играча широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана