Film “Dungeons & Dragons: Odanost među lopovima” u domaćim bioskopima VIDEO

Branislav Predojević
Film “Dungeons & Dragons: Odanost među lopovima” u domaćim bioskopima VIDEO

BANjALUKA - Najnovija ekranizacija kultne porodične igre “Dungeons & Dragons” pod nazivom “D&D: Odanost među lopovima” premijerno 30. marta stiže u banjalučki “Sinepleks Palas”.

Da bude zanimljivije, skoro 50 godina od izlaska originalne igre (1974. godine), ova legendarna franšiza je, po svemu sudeći, dobila napokon kvalitetnu ekranizaciju, koja je očarala stare fanove, zanima novu publiku, ali je i prvi put dočekana odličnim kritikama. Naime, raskošna produkcija studija “Paramount” teška 151 milion dolara u režiji Džonatana Goldstejna i Džona Frensisa Delija (“Noć igre”) propraćena je sjajnim ocjenama kritike nakon premijernih projekcija, što nije pretjerano čest slučaj kada su u pitanju ekranizacije igara. Preciznije, na veb-stranici “Roten tomatos”, 90% od 84 kritike kritičara je pozitivno, sa prosječnom ocjenom 7,5, a konsenzus stranice glasi: “Zarazno raspoložena komedija sa čvrstim emocionalnim jezgrom nudi zabavnu fantaziju i avanturu čak i ako niste stručnjak za gejming predložak”, dok je sajt “Metakritik” dodijelio filmu ocjenu 75 od 100, na osnovu recenzija 18 kritičara, što ukazuje na “generalno povoljne kritike”.

Većina kritika hvali sjajno pogođen spoj humora i epske fantastike, uz nadahnute nastupe glumačke ekipe. Goldstejn i Deli su, uz režiju, pisali i scenario zajedno sa Krisom Mekejom i Majklom Gilom, a dobro poznata priča prati tim lopova koji su pomogli pogrešnoj osobi da ukrade pogrešnu stvar, a sada moraju da isprave svoje greške i spasu svijet. Oni jesu lopovi, ali to ne znači da će dopustiti krajnjem zlu da zavlada njihovim svijetom, a ovaj mali tim antijunaka čine Edgin, lutajući bard i lopov koji je i planer grupe, njegova kćerka Kira (Sofija Lili), ratoborna varvarka Holga (Mišel Rodrigez), čarobnjak Sajmon (Džastis Smit), Paladin Henk (Redž Žan Pejdž) i lutalica Fordž (Hju Grant).

Režiser i scenarista Deli naglasio je da je podžanr pljačke poznat publici, što pruža okvir za “neupućene” u predistoriju igre, kako bi shvatili šta likovi namjeravaju da urade bez toga da budu preplavljeni predanjem ili imenima, dodajući da je želio da film bude dostupan i onima koji nisu upoznati sa žanrom fantazije. Glavna zvijezda filma Kris Pajn (“Zvjezdane staze”, “Čudesna žena”), koji igra Elgina, opisao je film kao zabavnu mješavinu nekoliko kultnih filmskih djela ispričanu na sebi svojstven način u duhu novog milenijuma.

- Film djeluje kao “Igra prestola” pomiješana sa “Malom princezom nevjestom” i “Indijana Džons” serijalom, u kombinaciji čije je srce u osamdesetim, pa ima i atmosfere “Gunisa”, ali sve je to spakovano na vrlo šarmantan način za novi milenijum - rekao je Pajn.

Nakon tri ekranizacije svijeta D&D, koje se nisu proslavile ni kvalitetom niti uspjehom, jedna od najpoznatijih igara u istoriji ovog medija, po svemu sudeći, dočekala je svojih pet minuta, što je nakon uspjeha televizijskih ekranizacija “Halo” i “Posljednji od nas”, jasan dokaz da se filmska industrija ambiciozno sprema za ulazak na teritoriju jednog od najuspješnijih segmenata industrije zabave.

Igra

Franšiza “Dungeons & Dragons” je fantastična stona igra uloga (RPG ili “Role Playing Game”) koju su originalno dizajnirali Gari Gedžis i Dejv Arneson.

Igra je prvi put objavljena 1974. godine pod uticajem minijaturnih ratnih igara. Objavljivanje D&D smatra se kao početak modernih igara i industrije igranja uloga, uz ogroman uticaj na video-igre. Svaki igrač može da stvori vlastiti lik za igru ​​umjesto vojne formacije i oni se upuštaju u avanture u fantastičnom okruženju. Uprkos konkurenciji, D&D je ostao lider na tržištu u industriji igranja uloga decenijama uz kultni status kod publike, više od milijardu dolara zarade i stotine miliona igrača širom planete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana