Филм “Дина: Други дио” Денија Вилнева хара кино-благајнама

Бранислав Предојевић
Филм “Дина: Други дио” Денија Вилнева хара кино-благајнама

БАЊАЛУКА - Филм “Дина: Други дио”, режисера Денија Вилнева, кренуо је у редовну биоскопску дистрибуцију широм свијета, праћен сјајним реакцијама публике и критике, уз одлично отварање на кино-благајнама.

Одличне реакције су логичан наставак  сјајног пријема филма на премијерним приказивањима, која су била праћена једногласним похвалама, а судећи по првим бројкама са кино-благајни, други дио саге о пјешчаној планети, могао би постати један од хитова године.

Други дио филма има снажан почетак са 10 милиона долара у претпрегледима, што је највећа зарада од биоскопског отварања феномена “Барбихајмер” 20. јула прошле године, који су заједно зарадили 20 милиона долара. Прве процјене на основу претпродаја улазница од 18 милиона долара, првих реакција критике и публике, те звјездане моћи глумачке екипе на челу са суперзвијездама као што су Тимоти Шаламе и Зендаја, обично указује на то да ће се филм отворити са више од 100 милиона долара зараде.

Дио критике смјело тврди да је “Дина: Други дио” један од најбољих научнофантастичних филмова икада снимљених, други објашњавају да је то ремек-дјело у приповиједању и изградњи свијета, док је општи консензус да је филм визуелно узбудљив, епски наративан и спектакуларан, присутан чак и код ријетких ненаклоњених критика. Наставак “Дине” тренутно има невјероватан просјек 95% позитивних мишљење  на сајту “Ротентоматос”, оцјену 9,1 на сајту “IMDb”, на основу 25 хиљада гласова, те  575,5 милиона позитивних реакција на “Фејсбуку”, “Твитеру”, “ Јутјубу”, “Инстаграму” и “Тик току”, који се даве у похвалама гледалаца, од поређења са оригиналном трилогијом “Господар прстенова” до похвала композитору Хансу Зимеру  и глумачкој екипи.

Уз овакве реакције, процјене филмских стручњака предвиђају да ће зарадити 65-80 милиона долара у 4.050 биоскопа током првог викенда у САД, док се 85-90 милиона долара предвиђа на 71 међународном тржишту за свјетски деби од око 170 милиона долара. Када се узме у обзир да је први дио филма зарадио 400 милиона долара у доба пандемије, када је ишао паралелно и на стримингу, није претјерано очекивати да други дио пређе и магичну границу зараде од милијарду долара.

Радња

Радња филма наставља епско путовање Пола Атреида, сада уједињеног са Чани и Фременима док иде на ратни пут освете против цара Шадама IV и барона Харконена, који су уништили његову породицу.

Суочен са избором између љубави свог живота и судбине универзума, он настоји да спријечи ужасну будућност људске расе, коју само он може да предвиди. Наставак адаптације научнофантастичног класика Френка Херберта појачао је додатно ионако звјездану глумачку екипу коју сада чине: Тимоти Шаламе, Зендаја, Ребека Фергусон, Џош Бролин, Остин Батлер, Флоренс Пју, Дејв Баутиста, Кристофер Вокен, Стивен Мекинли Хендерсон, Леа Сидок, Стелан Скарсгард, Шарлот Рамплинг и Хавијер Бардем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана