Film “Dina: Drugi dio” Denija Vilneva hara kino-blagajnama

Branislav Predojević
Film “Dina: Drugi dio” Denija Vilneva hara kino-blagajnama

BANjALUKA - Film “Dina: Drugi dio”, režisera Denija Vilneva, krenuo je u redovnu bioskopsku distribuciju širom svijeta, praćen sjajnim reakcijama publike i kritike, uz odlično otvaranje na kino-blagajnama.

Odlične reakcije su logičan nastavak  sjajnog prijema filma na premijernim prikazivanjima, koja su bila praćena jednoglasnim pohvalama, a sudeći po prvim brojkama sa kino-blagajni, drugi dio sage o pješčanoj planeti, mogao bi postati jedan od hitova godine.

Drugi dio filma ima snažan početak sa 10 miliona dolara u pretpregledima, što je najveća zarada od bioskopskog otvaranja fenomena “Barbihajmer” 20. jula prošle godine, koji su zajedno zaradili 20 miliona dolara. Prve procjene na osnovu pretprodaja ulaznica od 18 miliona dolara, prvih reakcija kritike i publike, te zvjezdane moći glumačke ekipe na čelu sa superzvijezdama kao što su Timoti Šalame i Zendaja, obično ukazuje na to da će se film otvoriti sa više od 100 miliona dolara zarade.

Dio kritike smjelo tvrdi da je “Dina: Drugi dio” jedan od najboljih naučnofantastičnih filmova ikada snimljenih, drugi objašnjavaju da je to remek-djelo u pripovijedanju i izgradnji svijeta, dok je opšti konsenzus da je film vizuelno uzbudljiv, epski narativan i spektakularan, prisutan čak i kod rijetkih nenaklonjenih kritika. Nastavak “Dine” trenutno ima nevjerovatan prosjek 95% pozitivnih mišljenje  na sajtu “Rotentomatos”, ocjenu 9,1 na sajtu “IMDb”, na osnovu 25 hiljada glasova, te  575,5 miliona pozitivnih reakcija na “Fejsbuku”, “Tviteru”, “ Jutjubu”, “Instagramu” i “Tik toku”, koji se dave u pohvalama gledalaca, od poređenja sa originalnom trilogijom “Gospodar prstenova” do pohvala kompozitoru Hansu Zimeru  i glumačkoj ekipi.

Uz ovakve reakcije, procjene filmskih stručnjaka predviđaju da će zaraditi 65-80 miliona dolara u 4.050 bioskopa tokom prvog vikenda u SAD, dok se 85-90 miliona dolara predviđa na 71 međunarodnom tržištu za svjetski debi od oko 170 miliona dolara. Kada se uzme u obzir da je prvi dio filma zaradio 400 miliona dolara u doba pandemije, kada je išao paralelno i na strimingu, nije pretjerano očekivati da drugi dio pređe i magičnu granicu zarade od milijardu dolara.

Radnja

Radnja filma nastavlja epsko putovanje Pola Atreida, sada ujedinjenog sa Čani i Fremenima dok ide na ratni put osvete protiv cara Šadama IV i barona Harkonena, koji su uništili njegovu porodicu.

Suočen sa izborom između ljubavi svog života i sudbine univerzuma, on nastoji da spriječi užasnu budućnost ljudske rase, koju samo on može da predvidi. Nastavak adaptacije naučnofantastičnog klasika Frenka Herberta pojačao je dodatno ionako zvjezdanu glumačku ekipu koju sada čine: Timoti Šalame, Zendaja, Rebeka Ferguson, Džoš Brolin, Ostin Batler, Florens Pju, Dejv Bautista, Kristofer Voken, Stiven Mekinli Henderson, Lea Sidok, Stelan Skarsgard, Šarlot Rampling i Havijer Bardem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana