Филм “Делиријум тременс” приказан у Бањалуци: Психодрама и аутобиографија свих нас

Д. К.
Филм “Делиријум тременс” приказан у Бањалуци: Психодрама и аутобиографија свих нас

Бањалука - Нови филм Горана Марковића “Делиријум тременс” премијерно је приказан и у бањалучком “Синеплексу Палас”. Филм је снимљен након великог успјеха истоимене позоришне представе Београдског драмског позоришта.

Прича прати славног глумца, кога тумачи Тихомир Станић, који уз помоћ алкохола покушава да издржи огроман притисак живота и рада. Нажалост, упада у алкохолно лудило, завршава у болници и кроз низ комичних ситуација покушава да нађе излаз.

-  Има у овом филму нека чудна магија, где је Горан Марковић снимио аутобиографију свих нас. Неколико пута сам понављао причу о огледалу. Ако је уметност огледало живота, а кажу да јесте, понекада је замрљано, искрзано, изгребано, поломљено, онда је овај филм огледало свих нас. Мени се десило да, иако сам знао сценарио и протагониста сам у овом филму, да сам као гледалац у психодрами коју имамо у филму дошао до самоспознаје. Филм је на мене тако деловао. Ја као човек и као глумац сам другачији послије гледања овог филма - испричао је Станић.

Поред Станића у филму глуме и Драган Петровић Пеле, Маша Дакић, Милица Зарић, Игор Ђорђевић, Светозар Цветковић и други.

Глумац Драган Петровић је повукао паралелу између новинарства и глуме.

- Новинарски посао и глумачки посао су слични по томе што је то нека врста дијагнозе, ако могу тако да кажем. Када вас нападне новинарство као професија не можете да се ослободите. Они који нису за то они оду. Тако је и у глуми. Када вас глума нападне то је биће кога не можете да се ослободите - казао је Петровић.

Филм је покупио много позитивних критика али и награда на фестивалима.

- Добро је да нас критикују, добро је и да нас хвале. Волимо кад нас хвале. Ниједан посао нема смисла без повратне реакције. Сви послови су базирани на трећем Њутновом закону - закону акције и реакције. Ако тога нема, онда чега има. То је концепт у оквиру кога живимо - рекао је Петровић, који у филму тумачи лик Крсте Кастратовића.

Милица Зарић која у филму игра докторку је имала само ријечи хвале како за филм, тако и за глумачку екипу.

- Инфицирани смо глумом, и привилегија је добити улогу у оваквој екипи, са таквим редитељем. Ово је веома лична прича за нас зато што смо сви глумци - навела је Зарићева.

Маша Дакић која у филму игра главну медицинску сестру је такође рекла да је филм доживјела лично.

- У Америку сам отишла из љубави, али се некако осећам болесно када немам позориште и када не глумим. Ако сам међу глумцима, кад ни не глумим, осећам се здравије. Имам ту срећу да ме Горан Марковић одржава у животу. Већ смо три филма радили заједно - истакла је Дакићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана