Film “Delirijum tremens” prikazan u Banjaluci: Psihodrama i autobiografija svih nas

D. K.
Film “Delirijum tremens” prikazan u Banjaluci: Psihodrama i autobiografija svih nas

Banjaluka - Novi film Gorana Markovića “Delirijum tremens” premijerno je prikazan i u banjalučkom “Sinepleksu Palas”. Film je snimljen nakon velikog uspjeha istoimene pozorišne predstave Beogradskog dramskog pozorišta.

Priča prati slavnog glumca, koga tumači Tihomir Stanić, koji uz pomoć alkohola pokušava da izdrži ogroman pritisak života i rada. Nažalost, upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i kroz niz komičnih situacija pokušava da nađe izlaz.

-  Ima u ovom filmu neka čudna magija, gde je Goran Marković snimio autobiografiju svih nas. Nekoliko puta sam ponavljao priču o ogledalu. Ako je umetnost ogledalo života, a kažu da jeste, ponekada je zamrljano, iskrzano, izgrebano, polomljeno, onda je ovaj film ogledalo svih nas. Meni se desilo da, iako sam znao scenario i protagonista sam u ovom filmu, da sam kao gledalac u psihodrami koju imamo u filmu došao do samospoznaje. Film je na mene tako delovao. Ja kao čovek i kao glumac sam drugačiji poslije gledanja ovog filma - ispričao je Stanić.

Pored Stanića u filmu glume i Dragan Petrović Pele, Maša Dakić, Milica Zarić, Igor Đorđević, Svetozar Cvetković i drugi.

Glumac Dragan Petrović je povukao paralelu između novinarstva i glume.

- Novinarski posao i glumački posao su slični po tome što je to neka vrsta dijagnoze, ako mogu tako da kažem. Kada vas napadne novinarstvo kao profesija ne možete da se oslobodite. Oni koji nisu za to oni odu. Tako je i u glumi. Kada vas gluma napadne to je biće koga ne možete da se oslobodite - kazao je Petrović.

Film je pokupio mnogo pozitivnih kritika ali i nagrada na festivalima.

- Dobro je da nas kritikuju, dobro je i da nas hvale. Volimo kad nas hvale. Nijedan posao nema smisla bez povratne reakcije. Svi poslovi su bazirani na trećem Njutnovom zakonu - zakonu akcije i reakcije. Ako toga nema, onda čega ima. To je koncept u okviru koga živimo - rekao je Petrović, koji u filmu tumači lik Krste Kastratovića.

Milica Zarić koja u filmu igra doktorku je imala samo riječi hvale kako za film, tako i za glumačku ekipu.

- Inficirani smo glumom, i privilegija je dobiti ulogu u ovakvoj ekipi, sa takvim rediteljem. Ovo je veoma lična priča za nas zato što smo svi glumci - navela je Zarićeva.

Maša Dakić koja u filmu igra glavnu medicinsku sestru je takođe rekla da je film doživjela lično.

- U Ameriku sam otišla iz ljubavi, ali se nekako osećam bolesno kada nemam pozorište i kada ne glumim. Ako sam među glumcima, kad ni ne glumim, osećam se zdravije. Imam tu sreću da me Goran Marković održava u životu. Već smo tri filma radili zajedno - istakla je Dakićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana