Филм “Божији човек” стигао у домаће биоскопе: Страдалник ради правде и вјере

Бранислав Предојевић
Филм “Божији човек” стигао у домаће биоскопе: Страдалник ради правде и вјере

БАЊАЛУКА - Након премијере на Московском филмском фестивалу, гдје је освојио награду публике, и успјешног приказивања у Грчкој, филм “Божији човек” редитељке и сценаристкиње Јелене Поповић стигао је и у домаће биоскопе.

Биографска драма о светом Нектарију Егинском снимљена је у америчко-грчкој копродукцији. Несвакидашња тема на филму - прича о свецу - испричана је у 109 минута, током којих се филмским језиком осликава живот једног од највећих грчких светаца Нектарија Егинског, праћен великим неправдама, прогонима и оптужбама од стране тадашњих челника Грчке православне цркве и Александријске патријаршије. Прича је концентрисана на завјере и сукобе које су други плели око једног светог живота.

- Пошто је направљен на једном јако хуманом и људском нивоу, фокусирала сам се на његову причу, причу једног човека који је много страдао, који се много мучио, који је страдао правде ради. То је нешто што сви можемо да разумемо на личном нивоу и чак мислим да људи који нису у вери, да је за њих овај филм много више него за оне који су у вери - рекла је Јелена Поповић.

За разлику од својих вјерских “надређених”, очараних свјетовним почастима и моћи, Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио сељане да читају и пишу, инспирисао младиће који су ступали у свештенство, писао је књиге и држао бесједе које су јачале вјеру народа. Упркос напорима вјерске установе да га дискредитује, свети Нектарије ипак оснива манастир на Егини, неплодном и пустом острву које и данас стоји као светионик ходочасницима. Аскету, свештеника обичног народа, са великом искреношћу оживио је грчки глумац Арис Серветалис. У “Божијем човеку” игра и руска звијезда Александар Петров, али и контроверзна холивудска звијезда Мики Рурк у улози парализованог грчког сељака над којим свети Нектарије чини посљедње чудо.

- Имао сам већ један вјерски филм са италијанском редитељком Лилијаном Кавани. Волим филмове који су о свецима. Када сам упознао Јелену и погледао је у очи, одмах смо се разумјели без много ријечи. Знао сам шта жели и она је знала шта ја желим и то ми је и дала. Мој лик успијева да прохода. Ћуп са златом је то што поново може да устане. То је чудо - истакао је Мики Рурк.

Свети Нектарије је био божији човјек, о чему приповиједа филм Јелене Поповић. Иако је током његовог настајања било много препрека, нашао је свој пут до гледалаца широм свијета.

Иначе, Јелена Поповић је рођена у Београду, а са 17 година се преселила у Америку, гдје живи и ради.

Музика

Музику за биографску драму Јелене Поповић компоновао је славни композитор Збигнев Прајсер, двоструки добитник награде “Цезар” за филм “Три боје: Плава”. Његове пјесме извела је аустралијска умјетница Лиса Џерард, добитница “Златног глобуса” за филм “Гладијатор”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана