Film “Božiji čovek” stigao u domaće bioskope: Stradalnik radi pravde i vjere

Branislav Predojević
Film “Božiji čovek” stigao u domaće bioskope: Stradalnik radi pravde i vjere

BANjALUKA - Nakon premijere na Moskovskom filmskom festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, i uspješnog prikazivanja u Grčkoj, film “Božiji čovek” rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović stigao je i u domaće bioskope.

Biografska drama o svetom Nektariju Eginskom snimljena je u američko-grčkoj koprodukciji. Nesvakidašnja tema na filmu - priča o svecu - ispričana je u 109 minuta, tokom kojih se filmskim jezikom oslikava život jednog od najvećih grčkih svetaca Nektarija Eginskog, praćen velikim nepravdama, progonima i optužbama od strane tadašnjih čelnika Grčke pravoslavne crkve i Aleksandrijske patrijaršije. Priča je koncentrisana na zavjere i sukobe koje su drugi pleli oko jednog svetog života.

- Pošto je napravljen na jednom jako humanom i ljudskom nivou, fokusirala sam se na njegovu priču, priču jednog čoveka koji je mnogo stradao, koji se mnogo mučio, koji je stradao pravde radi. To je nešto što svi možemo da razumemo na ličnom nivou i čak mislim da ljudi koji nisu u veri, da je za njih ovaj film mnogo više nego za one koji su u veri - rekla je Jelena Popović.

Za razliku od svojih vjerskih “nadređenih”, očaranih svjetovnim počastima i moći, Nektarije je brinuo o siromašnima, učio seljane da čitaju i pišu, inspirisao mladiće koji su stupali u sveštenstvo, pisao je knjige i držao besjede koje su jačale vjeru naroda. Uprkos naporima vjerske ustanove da ga diskredituje, sveti Nektarije ipak osniva manastir na Egini, neplodnom i pustom ostrvu koje i danas stoji kao svetionik hodočasnicima. Asketu, sveštenika običnog naroda, sa velikom iskrenošću oživio je grčki glumac Aris Servetalis. U “Božijem čoveku” igra i ruska zvijezda Aleksandar Petrov, ali i kontroverzna holivudska zvijezda Miki Rurk u ulozi paralizovanog grčkog seljaka nad kojim sveti Nektarije čini posljednje čudo.

- Imao sam već jedan vjerski film sa italijanskom rediteljkom Lilijanom Kavani. Volim filmove koji su o svecima. Kada sam upoznao Jelenu i pogledao je u oči, odmah smo se razumjeli bez mnogo riječi. Znao sam šta želi i ona je znala šta ja želim i to mi je i dala. Moj lik uspijeva da prohoda. Ćup sa zlatom je to što ponovo može da ustane. To je čudo - istakao je Miki Rurk.

Sveti Nektarije je bio božiji čovjek, o čemu pripovijeda film Jelene Popović. Iako je tokom njegovog nastajanja bilo mnogo prepreka, našao je svoj put do gledalaca širom svijeta.

Inače, Jelena Popović je rođena u Beogradu, a sa 17 godina se preselila u Ameriku, gdje živi i radi.

Muzika

Muziku za biografsku dramu Jelene Popović komponovao je slavni kompozitor Zbignev Prajser, dvostruki dobitnik nagrade “Cezar” za film “Tri boje: Plava”. Njegove pjesme izvela je australijska umjetnica Lisa Džerard, dobitnica “Zlatnog globusa” za film “Gladijator”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana