“Фантомска пријетња” од 3. маја поново у биоскопима: Анакин Скајвокер узвраћа ударац

Бранислав Предојевић
“Фантомска пријетња” од 3. маја поново у биоскопима: Анакин Скајвокер узвраћа ударац

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио “Дизни” званично је објавио да се чувени филм “Ратови звијезда: Фантомска пријетња”, тачније прва епизода саге, враћа у биоскопе 3. маја поводом обиљежавања 25. годишњице од премијере.

Филм Џорџа Лукаса, преднаставак оригиналне трилогије и хронолошки почетак комплетне филмске саге “Ратови звијезда”, званично је приказан 19. маја 1999. године, након 16 година паузе шесте епизоде “Ратова звијезда: Повратак џедаја”. Након успјеха оригиналне трилогије, “Фантомска пријетња” је понудила прилику Лукасу и његовом тиму да се врате у далеку галаксију како би испричали причу о паду Анакина Скајвокера на тамну страну силе, слому галактичке Републике и успону императора Палпатина.

Иако је често био предмет критика, филм се показао као огроман финансијски успјех пошто је са буџетом од 115 милиона долара зарадио преко милијарду долара и покренуо сопствену трилогију.

Дефинитивни повратак Лукаса у режисерску столицу није одушевио критику која је прогласила “Фантомску пријетњу” најслабијим филмом у серијалу што реално гледајући једним дијелом и јесте заслужила због евидентног вишка дјетињарија, али из друге позиције то је филм који се бави дјетињством десетогодишњег Анакина Скајвокера, тако да се морати узети у обзир да атмосфера и није могла да буде превише мрачна. Дијете је, просто речено, главни јунак, а вишак патетике можда се дугује превеликој оријентацији ка маркетингу и Лукасовим страхом (по његовом признању) од неуспјеха послије 16 година паузе. Ипак све те тврдње добрим дијелом падају у воду пред визуелном љепотом филма, одличном глумачком екипом и пар маестрално режираних сцена као што је нпр. обрачун џедаја Обија Вана Кенобија и Квија Гана Џина са сит мајстором Дартом Маулом.

На много начина “Фантомска пријетња” је оставила импресивно насљеђе које се и данас осјећа кроз бројна каснија дјела из овог универзума. Као преднаставак поставио је темеље универзума који лежи у предању, које је први пут представљено када су Оби Ван и Кви Ган наишли на младог Анакина Скајвокера, као изабраног ратника који ће помирити тамну и свијетлу страну силе. Трагедија Анакинове приче захтијевала је то додатно вријеме да га у потпуности разјасни и умјесто да буду постављена као три филма која покушавају да покрију цјелокупну пропаст младог џедаја, “Ратови клонова” и “ Освета сита”, учинили су Анакинов пад још трагичнијим, што је заузврат “Фантомску пријетњу” учинило још емотивнијим филмом.

 - Свака генерација има своју легенду. Свако путовање има свој први корак. Свака сага има свој почетак - гласила је најава “Фантомске пријетње”. Ова реченица  крајње прецизно најављује значај и суштину комплетне Лукасове франшизе која је без и мало дилеме заувијек измијенила филмску индустрију и лице модерне поп културе. Вољели свемирску сагу или не, тешко је оспорити њен значај од првог филма у серијалу “Ратови звијезда - Епизода 4: Нова нада”, па све до данас када су “Ратови звијезда”, огромна франишиза тешка преко 10 милијарди долара са мултимедијалним универзумом који чине филмови, игране и анимиране серије, књиге, стрипови, видео-игре и још много тога.

Најава

Студио “Лукасфилм” је нови повратак филма у биоскопе најавио и новим постером, далеко мрачнијим од оригиналног. На постеру доминира упечатљиви лик сит ратника Дарта Маула (Реј Парк), док се под његовим погледом налазе сви кључни ликови од Анакина (Џејк Лојд), преко Принцезе Падме (Натали Портман), до џедај мајстора Обија Вана Кенобија (Јуан Мекгрегор) и Квија Гана Џина (Лијам Нисон). Такође, најављено је да филм стиже у биоскопе уз нови квалитет слике и звука у Долби Атмос миксу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана