“Fantomska prijetnja” od 3. maja ponovo u bioskopima: Anakin Skajvoker uzvraća udarac

Branislav Predojević
“Fantomska prijetnja” od 3. maja ponovo u bioskopima: Anakin Skajvoker uzvraća udarac

LOS ANĐELES - Studio “Dizni” zvanično je objavio da se čuveni film “Ratovi zvijezda: Fantomska prijetnja”, tačnije prva epizoda sage, vraća u bioskope 3. maja povodom obilježavanja 25. godišnjice od premijere.

Film Džordža Lukasa, prednastavak originalne trilogije i hronološki početak kompletne filmske sage “Ratovi zvijezda”, zvanično je prikazan 19. maja 1999. godine, nakon 16 godina pauze šeste epizode “Ratova zvijezda: Povratak džedaja”. Nakon uspjeha originalne trilogije, “Fantomska prijetnja” je ponudila priliku Lukasu i njegovom timu da se vrate u daleku galaksiju kako bi ispričali priču o padu Anakina Skajvokera na tamnu stranu sile, slomu galaktičke Republike i usponu imperatora Palpatina.

Iako je često bio predmet kritika, film se pokazao kao ogroman finansijski uspjeh pošto je sa budžetom od 115 miliona dolara zaradio preko milijardu dolara i pokrenuo sopstvenu trilogiju.

Definitivni povratak Lukasa u režisersku stolicu nije oduševio kritiku koja je proglasila “Fantomsku prijetnju” najslabijim filmom u serijalu što realno gledajući jednim dijelom i jeste zaslužila zbog evidentnog viška djetinjarija, ali iz druge pozicije to je film koji se bavi djetinjstvom desetogodišnjeg Anakina Skajvokera, tako da se morati uzeti u obzir da atmosfera i nije mogla da bude previše mračna. Dijete je, prosto rečeno, glavni junak, a višak patetike možda se duguje prevelikoj orijentaciji ka marketingu i Lukasovim strahom (po njegovom priznanju) od neuspjeha poslije 16 godina pauze. Ipak sve te tvrdnje dobrim dijelom padaju u vodu pred vizuelnom ljepotom filma, odličnom glumačkom ekipom i par maestralno režiranih scena kao što je npr. obračun džedaja Obija Vana Kenobija i Kvija Gana Džina sa sit majstorom Dartom Maulom.

Na mnogo načina “Fantomska prijetnja” je ostavila impresivno nasljeđe koje se i danas osjeća kroz brojna kasnija djela iz ovog univerzuma. Kao prednastavak postavio je temelje univerzuma koji leži u predanju, koje je prvi put predstavljeno kada su Obi Van i Kvi Gan naišli na mladog Anakina Skajvokera, kao izabranog ratnika koji će pomiriti tamnu i svijetlu stranu sile. Tragedija Anakinove priče zahtijevala je to dodatno vrijeme da ga u potpunosti razjasni i umjesto da budu postavljena kao tri filma koja pokušavaju da pokriju cjelokupnu propast mladog džedaja, “Ratovi klonova” i “ Osveta sita”, učinili su Anakinov pad još tragičnijim, što je zauzvrat “Fantomsku prijetnju” učinilo još emotivnijim filmom.

 - Svaka generacija ima svoju legendu. Svako putovanje ima svoj prvi korak. Svaka saga ima svoj početak - glasila je najava “Fantomske prijetnje”. Ova rečenica  krajnje precizno najavljuje značaj i suštinu kompletne Lukasove franšize koja je bez i malo dileme zauvijek izmijenila filmsku industriju i lice moderne pop kulture. Voljeli svemirsku sagu ili ne, teško je osporiti njen značaj od prvog filma u serijalu “Ratovi zvijezda - Epizoda 4: Nova nada”, pa sve do danas kada su “Ratovi zvijezda”, ogromna franišiza teška preko 10 milijardi dolara sa multimedijalnim univerzumom koji čine filmovi, igrane i animirane serije, knjige, stripovi, video-igre i još mnogo toga.

Najava

Studio “Lukasfilm” je novi povratak filma u bioskope najavio i novim posterom, daleko mračnijim od originalnog. Na posteru dominira upečatljivi lik sit ratnika Darta Maula (Rej Park), dok se pod njegovim pogledom nalaze svi ključni likovi od Anakina (Džejk Lojd), preko Princeze Padme (Natali Portman), do džedaj majstora Obija Vana Kenobija (Juan Mekgregor) i Kvija Gana Džina (Lijam Nison). Takođe, najavljeno je da film stiže u bioskope uz novi kvalitet slike i zvuka u Dolbi Atmos miksu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana