Душко Дугоушко слави 83. рођендан VIDEO

Г.С.
Душко Дугоушко слави 83. рођендан VIDEO

Давне 1938. године, 30. априла, емитован је цртани филм у коме несташни зец поставља сопствена правила у шуми. Душко Дугоушко данас прославља 83. рођендан.

Рођен у Бруклину, омиљен широм свијета, овај зец цртана је верзија стенд-ап комичара. Највећи је цртани лик свих времена и посједује звијезду на Холивудској стази славних.

“Народе, да ли он стварно мисли да мене може да превари?”, реченица је којом се Душко Дугоушко обраћа публици кад год се надмудрује са осталим актерима, најчешће Патком Дачом или Елмером. Карактер лика направљен је тако да садржи особине својствене обичном човјеку. Не натрпросјечно интелигентан већ сналажљив и враголаст, и иако често намћораст истовремено и духовит.

“Као карактер лик Душка Дугоушка прецизно је дефинисан као једна врста безобразног, самосвијесног шерета и духовитог човјека који одговара у традиционалном смислу, архетипу преваранта, варалице, тј симпатичног преваранта и варалице који је у ствари херој народних прича” , наглашава за сајт Данаса социолошкиња Милена Драгићевић Шешић.

Од самог почетка своје каријере, лик Душка Дугоушка низао је успјехе. Његов званичан првенац “Дивљи зец” номинован је за најбољи анимирани филм године. Ту престижну награду, Оскара, осваја 1959. године филмом “Knighty Knight Bugs” односно “Витез Душко Дугоушко” .

Иако му у биографији пише да је рођен 1940. на екранима је од 1938. године. Осмислили су га Тек Ејвери и Боб Гивенс, а први од многих који су му позајмили глас био је Мел Бланк, човјек са хиљаду гласова.

Никола Симић је оживио Душка Дугоушка на нашим просторима

Након Мел Бланка, глас су му опонашали и Џеф Бергман, Сем Винсент, Били Вест и Џо Аласки. У Србији препознатљив глас Душка Дугоушка тумачио је Никола Симић, а прије њега, краће вријеме, Мића Татић.

На америчком говорном подручју говор Душка Дугоуска има бруклински акценат, док преводиоци и тумачи у Србији нису жељели да му одреде српско мјесто рођења па су умјесто акцента развили специфичан говор, говор који у исто вријеме може бити и намћораст и пријатељски.

Глумац Никола Симић позајмљивао је глас многим анимираним јунацима као што је Гаргамел, Микеланђело, Шиља, али га публика најчешће повезује са ликом Дугоушка.

Говорио је да се цртани ликови везују за душу, али и да је Душко посебан. Некад би ухватио себе како каже “Еј шефе који ти је враг”. Сматрао је да је то био одличан цртани јер је Душко био карактер.

“Интересантно је да је пре мене Душка синхронизовао Мића Татић. Он је окупио екипу с Ђузом, Надом Блам…а онда је једног дана требало ја да глумим Душка. Када је дошао ред на мене, није ми било свеједно. Но, чим сам скинуо Душков оригинални, уњкав глас, све је текло као подмазано. Касније сам негде прочитао да је први синхронизатор Душка Дугоушка био из Бронкса и да му је зато глас био тако назалан”, изјавио је једном Никола Симић.

“Ако лутка хоће зеца, има да добије зеца!”

У највећем броју случајева он је обичан зец који грицка своју шаргарепу и у почетним сценама филма не узнемирава никога. Не напада ако није нападнут. Осветољубив је и реактиван лик који лукавством надиграва све.

“Он је могао да победи и домишљатошћу превари свакога ко би му се супротставио. У то време су се редитељи у ствари јако бојали да та чињеница, да у ствари Душко Дугоушко побеђује све, може да му донесе антипатије код публике па су стога увек почињали филм са тим да су према њему насилни, да су њега преварили и да су га застрашивали, тако да се он свети, он враћа, додаје за Милена Драгићевић Шешић.

Карактеристичност овог лика је и директно обраћање публици. Реченице које изговара док гледа у платно као што су “За минут сам поново са вама народе” и “Народе, јасно вам је да ово значи рат” подсјећају на наступе садашњих стендап комичара.

“Он може да цитира Шекспира, а онда вам рећи где је бар у Бруклину”, изјавио је једном приликом Били Вест један од аниматора Душковог гласа.

 

Уколико сте као дијете гледали овај цртани можда вам није било јасно шта значи приватна својина, капитал, социјална сигурност и нарушавање породичног живота. Они, мало старији цијенили су тај анимирани филм управо због вриједности које пропагира, а то су права појединца, независност и демократија.

Дугоушко није слијепо слиједео правила. Ишао је против ауторитета, против било којих правила која угрожавају њега као личност. Никада на груб начин, увијек љубазно и духовито.

“Шефе, који ти је враг?”

Према речима Милене Драгићевић Шешић, пажљиво изабране ријечи и превод, додатно су доприљели популарности овог јунака. Сам избор ријечи “Еј Шефе, који ти је враг?” умјесто “Који ти је ђаво, бре?” одаје веселу, несташну и ведру особу.

Ту своју најпознатију реченицу често изговара док грицка шаргарепу, а творци овог јунака тврдили су да је то заправо тексашки говор и имитација сцене из филма “Догодило се једне ноћи” гдје глумац Кларк Гебл наслоњен на ограду, грицка зелениш и говори пуним устима.

“Кад сам био мали звали су ме стидљивко!”

Чејс Крејг написао је и нацртао први стрип о Душку Дугоушку, али је сматрао да заслугу за стварање легенде не заслужује само он.

“Душко није био стварање било ког човјека, међутим, он је представљао креативне таленте пет можда шест режисера и многих аутора цртаних карата. У то вријеме, приче су често биле дио групе која би предложила разне могућности, одбила их и завршила на заједничкој конференцији о причама”, изјавио је давно Крејг.

Сам дизајн лика мијењао се током година. Филм “Porky’s Hare Hun” донио је првобитни дизајн, а прва улога у којој се нашао, била је плијен Гице Прасића, коју прије њега глумио Патак Дача. Понашао се као сеоски шеф, био је гласан и постављао своја правила.

Да је анимација у то вријеме била технички отежана доказ су бијеле рукавице. Наиме, иако је публика која их је уочила на многим цртаним ликовима као што су Мики Маус и мачак Силвестер сматрала да је то заштитни знак Ворнер Броса, оне су ипак биле техничко решење.

У почетку је лик Дугоушка био смјештен у типичне америчке жанрове као што је вестерн и акција, већ касније, седамдесетих година, долази до преокрета и његов лик прелази у нове жанрове, мјесто његових враголија постао би музеј, концертни хол, симфонија, опера Севиљски берберин.

Колико је овај анимирани филм разноврстан говори и његова реконструкција сцене туширања Марион Клејн из Хичкоковог филма “Психо” са Душком у главној улози.

Зец Душко цртани је лик који се појавио у највише филмских остварења икада. Ипак препознатљив лик златног доба америчке анимације и маскота Ворнер Броса најпознатиљи је по улогама у серијалима Луцкасте пјесмице и Веселе мелодије.

“Пардон другар, на колико си осуђен?”

Америчка телевизија Гуиде прогласила је Душка Дугоушка највећим цртаним ликом свих времена у конкуренцији од 50 ликова. Прва је анимирана личност која се појавила на поштанској маркици у Америци, а ту част до тада имале су само историјске личности.

Дугоушко Душко “осуђен је” да постане легенда. Славу је стекао засмијавајући дјецу Америке, а потом цијелог свијета, за вријеме Другог свјетског рата и до сада је на почасном мјесту миљеника гледалаца. Публику би до слиједећег виђења поздравио са “Well, that`s all folks!” односно “То би било све народе!”

Боб Гивенс аниматор и један од идејних твораца лика Душка Дугоушкапреминуо је 14. децембра 2017. године. Поред компаније Ворнер Брос анимирао је и за Волт Дизни и Хана- Барберу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана