“Допунска настава” у суботу отвара Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Сатирична анализа садашњости

Миланка Митрић
“Допунска настава” у суботу отвара Фестивал европског и медитеранског филма у Требињу: Сатирична анализа садашњости

ТРЕБИЊЕ - Награда “Златни платан” за изузетан допринос евро-медитеранској кинематографији ове године биће додијељена глумцима Војиславу Брајовићу и Ани Софреновић.

Ово је најавио умјетнички директор 8. фестивала европског и медитеранског филма у Требињу Пеђа Милојевић. Ова смотра биће отворена у суботу у 19.30 часова на љетној сцени Дома младих у Требињу, када ће глумцима бити уручена награда.

- Због тренутне епидемиолошке ситуације пројекције филмова ће се одвијати на три локације - на љетној сцени Дома младих, платоу Музеја Херцеговине и тераси хотела “Леотар” - рекао је Милојевић.

Фестивал ће отворити сатирични филм “Допунска настава”, у режији Ивана Горана Витеза, а до сриједе ће бити приказани и филмови “Син” у режији Инес Тановић, “Сви против свих”, руски филм “Слуга” и “Упркос магли” Горана Паскаљевића.

- Гледаоци “Допунске наставе” могу очекивати филм који је у исто вријеме цијелим својим трајањем напет и забаван, али при­ томе не бјежи од бритке анализе тренутка у којем живимо, не потцјењујући интелигенцију своје публике нити њихову способност паралелног праћења и повезивања неколико наратива – изјавио је раније режисер Иван Горан Витез.

На ову филмску смотру у граду сунца, у протеклих неколико година долазила су нека од највећих имена балканске кинематографије попут Петра Божовића, Милене Дравић, Анице Добре, Ирфана Менсура, Небојше Глоговца, Игора Гала, Савине Гершак, Тање Бошковић, Мета Јовановског, Светлане Бојковић, Радета Шербеџије и других.

Овогодишњи фестивал биће одржан у скраћеном формату него иначе, а за затварање смотре најављена је пројекција филма Горана Паскаљевића “Буре барута” из 1998. године у коме су улоге остварили лауреати признања “Златни платан”.

 Током пет фестивалских дана биће приказано око 20 играних, документарних и кратких филмова из БиХ, Србије, Сјеверне Македоније, Хрватске, Словеније, Шпаније, Италије, Турске, Велике Британије. На репертоару, поред наведених наћи ће се и филм “Груди” Марије Перовић, “Матер” Јуре Павловића, “Која је ово држава” Винка Брешана, те  “Бол и слава” Педра Алмодовара и други.

За разлику од филмске смотре у Требињу, већина филмских фестивала у региону одложена је због актуелне епидемиолошке ситуације, а међу њима су фестивали на Палићу, у Сопоту, Врњачкој Бањи, Нишу, Пули, Мотовуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана