“Dopunska nastava” u subotu otvara Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Satirična analiza sadašnjosti

Milanka Mitrić
“Dopunska nastava” u subotu otvara Festival evropskog i mediteranskog filma u Trebinju: Satirična analiza sadašnjosti

TREBINjE - Nagrada “Zlatni platan” za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji ove godine biće dodijeljena glumcima Vojislavu Brajoviću i Ani Sofrenović.

Ovo je najavio umjetnički direktor 8. festivala evropskog i mediteranskog filma u Trebinju Peđa Milojević. Ova smotra biće otvorena u subotu u 19.30 časova na ljetnoj sceni Doma mladih u Trebinju, kada će glumcima biti uručena nagrada.

- Zbog trenutne epidemiološke situacije projekcije filmova će se odvijati na tri lokacije - na ljetnoj sceni Doma mladih, platou Muzeja Hercegovine i terasi hotela “Leotar” - rekao je Milojević.

Festival će otvoriti satirični film “Dopunska nastava”, u režiji Ivana Gorana Viteza, a do srijede će biti prikazani i filmovi “Sin” u režiji Ines Tanović, “Svi protiv svih”, ruski film “Sluga” i “Uprkos magli” Gorana Paskaljevića.

- Gledaoci “Dopunske nastave” mogu očekivati film koji je u isto vrijeme cijelim svojim trajanjem napet i zabavan, ali pri­ tome ne bježi od britke analize trenutka u kojem živimo, ne potcjenjujući inteligenciju svoje publike niti njihovu sposobnost paralelnog praćenja i povezivanja nekoliko narativa – izjavio je ranije režiser Ivan Goran Vitez.

Na ovu filmsku smotru u gradu sunca, u proteklih nekoliko godina dolazila su neka od najvećih imena balkanske kinematografije poput Petra Božovića, Milene Dravić, Anice Dobre, Irfana Mensura, Nebojše Glogovca, Igora Gala, Savine Geršak, Tanje Bošković, Meta Jovanovskog, Svetlane Bojković, Radeta Šerbedžije i drugih.

Ovogodišnji festival biće održan u skraćenom formatu nego inače, a za zatvaranje smotre najavljena je projekcija filma Gorana Paskaljevića “Bure baruta” iz 1998. godine u kome su uloge ostvarili laureati priznanja “Zlatni platan”.

 Tokom pet festivalskih dana biće prikazano oko 20 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova iz BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Italije, Turske, Velike Britanije. Na repertoaru, pored navedenih naći će se i film “Grudi” Marije Perović, “Mater” Jure Pavlovića, “Koja je ovo država” Vinka Brešana, te  “Bol i slava” Pedra Almodovara i drugi.

Za razliku od filmske smotre u Trebinju, većina filmskih festivala u regionu odložena je zbog aktuelne epidemiološke situacije, a među njima su festivali na Paliću, u Sopotu, Vrnjačkoj Banji, Nišu, Puli, Motovunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana