Документарац о Битлсима за Свјетски дан музике на МојОФФ

Taњуг
Документарац о Битлсима за Свјетски дан музике на МојОФФ

БЕОГРАД - У сусрет Свјетском дану музике који се обиљежава 21. јуна, филмски програм Онлајн биоскопа Мој ОФФ биће у знаку познатих тонова, допуњен филмским остварењима о музици и животима музичара који су задужили свјетску умјетничку сцену, а први на репертоару је “The Beatles: Eight Days a week - Године Битлманије”.

Документарно остварење режисера Рона Хауарда о фантастичној четворци чије су песме попут “Help”, “Twist and Shout”, “Yesterday”, “Let it be” и данас препознатљиве многим генерацијама биће емитован бесплатно у недељу.

Двоструки добитник Оскара снимио је документарни филм о чувеним Битлсима, дајући истраживачки и авантуристички приказ са освртом на оно кроз шта су чланови бенда пролазили од 1963. до 1966. године, током својих турнеја.

Од многих снимљених филмова посвјећених чувеном бенду, филм “The Beatles: Eight Days a week - Године Битлманије” издваја, како каже режисер, начин посматрања ствари, фокус на путовањима, турнејама, што га чини неком врстом авантуристичке приче.

“Они, са којима је било вриједно идентификовати се, били су забавни и креативни људи” рекао је Хауард у једном од интервјуа.

Редитељ познат по филмовима “Аполо 13”, “Блистави ум”, али и документарном филму “Павароти”, желио је причом о Битлсима да привуче и млађу публику, миленијалце, оне генерације које мисле да знају много о овом бенду и њиховој музици, али истински немају прави осећај и знање шта су они постигли, кроз ста су прошли, шта се дешавало у свијету око њих у то време.

Пол Макартни истиче да су он и други члан изворне четворке Ринго Стар веома цјенили што је холивудски режисер преузео палицу када је ријеч о филму о њима.

„Знали смо да смо у добрим рукама, да је ријеч о неком ко ће истражити и направити нешто другачије од тог масивног материјала”.

Друго документарно остварење Рона Хауарда “Павароти” такође је део платформе Онлине биоскопа МОЈ ОФФ као и филм о жени бас гитаристкињи Сузан Кеј Кватро - “Сузи Кју” - којој су извор музичке инспирације били управо Битлси и која је помогла да се редефинише улогу жене у рокенролу када се 1973. године појавила на музичкој сцени.

Oстварење којим обиљежавају Свјетски дан музике је и филм “Звучни таласи” о скривеној снази звука у кинематографији, који гледаоца упознаје са невјероватним зналцима који стоје иза камера, они који стварају музику за филм.

Интервјуисани су редитељи попут Џорџа Лукаса, Анг Лија, Софије Кополе који су низали успјехе радећи са пионирима звучног дизајна - Валтером Мурцом, Беном Буртом и Гаријем Ридстромом - и многим другим који су их следили.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана