Dokumentarac o Bitlsima za Svjetski dan muzike na MojOFF

Tanjug
Dokumentarac o Bitlsima za Svjetski dan muzike na MojOFF

BEOGRAD - U susret Svjetskom danu muzike koji se obilježava 21. juna, filmski program Onlajn bioskopa Moj OFF biće u znaku poznatih tonova, dopunjen filmskim ostvarenjima o muzici i životima muzičara koji su zadužili svjetsku umjetničku scenu, a prvi na repertoaru je “The Beatles: Eight Days a week - Godine Bitlmanije”.

Dokumentarno ostvarenje režisera Rona Hauarda o fantastičnoj četvorci čije su pesme poput “Help”, “Twist and Shout”, “Yesterday”, “Let it be” i danas prepoznatljive mnogim generacijama biće emitovan besplatno u nedelju.

Dvostruki dobitnik Oskara snimio je dokumentarni film o čuvenim Bitlsima, dajući istraživački i avanturistički prikaz sa osvrtom na ono kroz šta su članovi benda prolazili od 1963. do 1966. godine, tokom svojih turneja.

Od mnogih snimljenih filmova posvjećenih čuvenom bendu, film “The Beatles: Eight Days a week - Godine Bitlmanije” izdvaja, kako kaže režiser, način posmatranja stvari, fokus na putovanjima, turnejama, što ga čini nekom vrstom avanturističke priče.

“Oni, sa kojima je bilo vrijedno identifikovati se, bili su zabavni i kreativni ljudi” rekao je Hauard u jednom od intervjua.

Reditelj poznat po filmovima “Apolo 13”, “Blistavi um”, ali i dokumentarnom filmu “Pavaroti”, želio je pričom o Bitlsima da privuče i mlađu publiku, milenijalce, one generacije koje misle da znaju mnogo o ovom bendu i njihovoj muzici, ali istinski nemaju pravi osećaj i znanje šta su oni postigli, kroz sta su prošli, šta se dešavalo u svijetu oko njih u to vreme.

Pol Makartni ističe da su on i drugi član izvorne četvorke Ringo Star veoma cjenili što je holivudski režiser preuzeo palicu kada je riječ o filmu o njima.

„Znali smo da smo u dobrim rukama, da je riječ o nekom ko će istražiti i napraviti nešto drugačije od tog masivnog materijala”.

Drugo dokumentarno ostvarenje Rona Hauarda “Pavaroti” takođe je deo platforme Online bioskopa MOJ OFF kao i film o ženi bas gitaristkinji Suzan Kej Kvatro - “Suzi Kju” - kojoj su izvor muzičke inspiracije bili upravo Bitlsi i koja je pomogla da se redefiniše ulogu žene u rokenrolu kada se 1973. godine pojavila na muzičkoj sceni.

Ostvarenje kojim obilježavaju Svjetski dan muzike je i film “Zvučni talasi” o skrivenoj snazi zvuka u kinematografiji, koji gledaoca upoznaje sa nevjerovatnim znalcima koji stoje iza kamera, oni koji stvaraju muziku za film.

Intervjuisani su reditelji poput Džordža Lukasa, Ang Lija, Sofije Kopole koji su nizali uspjehe radeći sa pionirima zvučnog dizajna - Valterom Murcom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom - i mnogim drugim koji su ih sledili.
 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana