“Дизнијев” анимирани филм “Дамбо” настао прије 80 година: Научио нас да вјером у себе достижемо звијезде

Илијана Божић
“Дизнијев” анимирани филм “Дамбо” настао прије 80 година: Научио нас да вјером у себе достижемо звијезде

“Оне ствари које те вуку на дно, помоћи ће ти да устанеш”, реченица је из цртаног филма о малом слону великих ушију, о Дамбу кога је средина одбацивала, а из чијег живота су многи дјечаци и дјевојчице научили важне лекције.

Овај цртани филм настао је прије 80 година, у продукцији Волта Дизнија, а нема дјетета које гледајући згоде и незгоде малог Дамба није заплакало и осјетило тугу.

Цртани филмови разиграни свијет дјетињства чине срећнијим и испуњенијим, али кроз авантуре главних јунака дјеци су упућене важне животне поруке. Сви ми смо у једном тренутку били Дамбо, тешко нам је падало одбацивање другара, а овај цртаћ нам је показивао како да превазиђемо проблеме које нам доноси сусрет са средином која нам није наклоњена, али нас је и научио да прихватимо другачије. Дамбо нам је показао како да заволимо себе онакве какви јесмо, доказао нам је колика је снага правог пријатељства, те да, уколико вјерујемо у себе и своје способности, можемо достићи звијезде.

Дамба су исмијавали због великих ушију, а не знају да су његове уши чаробне. Не схватају да није све у физичком изгледу, него у љепоти карактера и душе. Сваком дјетету је мајка једино сунце које му обасјава живот, и када неко дира у ту светињу, малишани то тешко подносе. Дамбова мајка, не могавши да трпи увреде које је група дјечака упућивала њеном младунчету, љутито реагује и због тога бива проглашена лудом и затворена.

Дамбо остаје сам, јер нема мајку да се брине о њему, а одвајају га од других слонова. Ипак, како живот узима, тако и даје, па слонић не остаје сам, него добија заштитника, миша Тимотија, који му помаже. Тим пријатељством пародира се стереотипима, односно ставу о непријатељству мишева и слонова. Међутим, Дамбове невоље не престају. Директор циркуса тјера слонића да се пење на врх пирамиде слонова, али због његових великих ушију све креће по злу, пирамида се руши и животиње бивају повријеђене. Дамба због тога кажњавају и он постаје кловн који током извођења своје циркуске тачке упада у буре са филом за питу. Иако тако стиче популарност, он мрзи свој посао и много је несрећан. Да би га орасположио, Тимоти га одводи код мајке. Моменти када кажњена мајка милује своје отргнуто младунче нису расплакали само Дамба, него и оне најмлађе и најстарије крај малих екрана.

Но, авантуре даље теку, па Дамбо у циркусу мора да изведе тачку пада са високе зграде. Како би му помогао, Тимоти му даје магично перо, што је, у ствари, психолошки трик који Дамбу враћа самопоуздање, сигурност и повјерење у властите способности. Када током пада са високе зграде Дамбо изгуби магично перо, Тимоти, да спријечи суноврат и катастрофу, увјерава пријатеља да перо није магично и да он заиста може да лети. Тако слонић са великим ушима почиње да лети двораном на одушевљење публике. Његова способност и успјех поражавају његове непријатеље, а живот му се мијења из коријена.

Занимљивости

“Дамбо” је настао на основу приче Хелен Аберсон и илустрација Харолда Перла за прототип лутке. Анимирани филм је направљен како би покрио финансијске губитке филма “Фантазија”. Траје 64 минута и један је од најкраћих “Дизнијевих” цртаћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана