“Diznijev” animirani film “Dambo” nastao prije 80 godina: Naučio nas da vjerom u sebe dostižemo zvijezde

Ilijana Božić
“Diznijev” animirani film “Dambo” nastao prije 80 godina: Naučio nas da vjerom u sebe dostižemo zvijezde

“One stvari koje te vuku na dno, pomoći će ti da ustaneš”, rečenica je iz crtanog filma o malom slonu velikih ušiju, o Dambu koga je sredina odbacivala, a iz čijeg života su mnogi dječaci i djevojčice naučili važne lekcije.

Ovaj crtani film nastao je prije 80 godina, u produkciji Volta Diznija, a nema djeteta koje gledajući zgode i nezgode malog Damba nije zaplakalo i osjetilo tugu.

Crtani filmovi razigrani svijet djetinjstva čine srećnijim i ispunjenijim, ali kroz avanture glavnih junaka djeci su upućene važne životne poruke. Svi mi smo u jednom trenutku bili Dambo, teško nam je padalo odbacivanje drugara, a ovaj crtać nam je pokazivao kako da prevaziđemo probleme koje nam donosi susret sa sredinom koja nam nije naklonjena, ali nas je i naučio da prihvatimo drugačije. Dambo nam je pokazao kako da zavolimo sebe onakve kakvi jesmo, dokazao nam je kolika je snaga pravog prijateljstva, te da, ukoliko vjerujemo u sebe i svoje sposobnosti, možemo dostići zvijezde.

Damba su ismijavali zbog velikih ušiju, a ne znaju da su njegove uši čarobne. Ne shvataju da nije sve u fizičkom izgledu, nego u ljepoti karaktera i duše. Svakom djetetu je majka jedino sunce koje mu obasjava život, i kada neko dira u tu svetinju, mališani to teško podnose. Dambova majka, ne mogavši da trpi uvrede koje je grupa dječaka upućivala njenom mladunčetu, ljutito reaguje i zbog toga biva proglašena ludom i zatvorena.

Dambo ostaje sam, jer nema majku da se brine o njemu, a odvajaju ga od drugih slonova. Ipak, kako život uzima, tako i daje, pa slonić ne ostaje sam, nego dobija zaštitnika, miša Timotija, koji mu pomaže. Tim prijateljstvom parodira se stereotipima, odnosno stavu o neprijateljstvu miševa i slonova. Međutim, Dambove nevolje ne prestaju. Direktor cirkusa tjera slonića da se penje na vrh piramide slonova, ali zbog njegovih velikih ušiju sve kreće po zlu, piramida se ruši i životinje bivaju povrijeđene. Damba zbog toga kažnjavaju i on postaje klovn koji tokom izvođenja svoje cirkuske tačke upada u bure sa filom za pitu. Iako tako stiče popularnost, on mrzi svoj posao i mnogo je nesrećan. Da bi ga oraspoložio, Timoti ga odvodi kod majke. Momenti kada kažnjena majka miluje svoje otrgnuto mladunče nisu rasplakali samo Damba, nego i one najmlađe i najstarije kraj malih ekrana.

No, avanture dalje teku, pa Dambo u cirkusu mora da izvede tačku pada sa visoke zgrade. Kako bi mu pomogao, Timoti mu daje magično pero, što je, u stvari, psihološki trik koji Dambu vraća samopouzdanje, sigurnost i povjerenje u vlastite sposobnosti. Kada tokom pada sa visoke zgrade Dambo izgubi magično pero, Timoti, da spriječi sunovrat i katastrofu, uvjerava prijatelja da pero nije magično i da on zaista može da leti. Tako slonić sa velikim ušima počinje da leti dvoranom na oduševljenje publike. Njegova sposobnost i uspjeh poražavaju njegove neprijatelje, a život mu se mijenja iz korijena.

Zanimljivosti

“Dambo” je nastao na osnovu priče Helen Aberson i ilustracija Harolda Perla za prototip lutke. Animirani film je napravljen kako bi pokrio finansijske gubitke filma “Fantazija”. Traje 64 minuta i jedan je od najkraćih “Diznijevih” crtaća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana