Дигитално обновљен култни филм “Пас који је волео возове”

Бранислав Предојевић
Дигитално обновљен култни филм “Пас који је волео возове”

БЕОГРАД - Култни филм српске кинематографије “Пас који је волео возове” у режији Горана Паскаљевића, а по сценарију Гордана Михића, након што је дигитално обновљен, сутра ће бити премијерно приказан у Југословенској кинотеци.

Један од најзначајнијих домаћих редитеља Горан Паскаљевић кроз овај филм (1977, Центар филм) гради универзалну причу о потрази за слободом, без временске одреднице, кроз лик дјевојке Мике која на свом путу упознаје бившег филмског каскадера и младића који вјерује у пријатељство и љубав.

Ова три лика, кроз сусрете и растанке, причају причу о људском трагању за слободом и “идеалним” свијетом које са собом носи и многа разочарања.

Улога младе дјевојке Мике, која је због ситног шверца завршила у затвору, а послије бјекства била принуђена да се придружи бившем филмском каскадеру Родољубу Роднију Алексићу, глумици Светлани Цеци Бојковић донијела је “Златну арену” за најбољу женску главну улогу на Пулском фестивалу 1978. године, што је она истакла као прекретницу у каријери.

- “Пас који је волео возове” је мој први филм у каријери, и најбитнији, не само зато што је први него зато што је заиста био добар и што се показао важним у југословенској кинематографији. Стицајем околности први пут сам га гледала после тридесетак година, дакле, са једном дистанцом, гледајући себе као неку девојку која ту игра, јер то више нисам била ја. Јако ми се допала моја улога, дивне ликове у филму остварили су Бата Живојиновић као Родни Алексић и Ирфан Менсур као Мали, то је био заиста велики глумачки посао који је обележио и њихове каријере и, наравно, пре свега, велики посао обавио је Горан Паскаљевић - рекла је  Бојковићева.

Екипу филма осим Светлане Бојковић чине најпознатија имена домаће кинематографије: Велимир Бата Живојиновић, Ирфан Менсур, Павле Вуисић, Данило Бата Стојковић, Душан Јанићијевић, Драго Чумић, Љиљана Јовановић, Јанез Врховец, Љубомир Чипранић, Катица Жели, Мелита Бихали, Зоран Миљковић и други.

Музику је компоновао Зоран Христић, један од најзначајнијих српских аутора савремене музике.

Филм ће у Југословенској кинотеци бити приказан у терминима од 18 и 20.30 часова.

Пројекат

“Пас који је волео возове” је 27. филм који је дигитално рестаурисан у одјељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, а у оквиру пројекта “А1 Кинотека”. Пројекат од 2017. године заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија “А1 Србија” и има за циљ да омогући телевизијско и биоскопско приказивање познатих филмских наслова, као и да их сачува за будуће генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана