Digitalno obnovljen kultni film “Pas koji je voleo vozove”

Branislav Predojević
Digitalno obnovljen kultni film “Pas koji je voleo vozove”

BEOGRAD - Kultni film srpske kinematografije “Pas koji je voleo vozove” u režiji Gorana Paskaljevića, a po scenariju Gordana Mihića, nakon što je digitalno obnovljen, sutra će biti premijerno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Jedan od najznačajnijih domaćih reditelja Goran Paskaljević kroz ovaj film (1977, Centar film) gradi univerzalnu priču o potrazi za slobodom, bez vremenske odrednice, kroz lik djevojke Mike koja na svom putu upoznaje bivšeg filmskog kaskadera i mladića koji vjeruje u prijateljstvo i ljubav.

Ova tri lika, kroz susrete i rastanke, pričaju priču o ljudskom traganju za slobodom i “idealnim” svijetom koje sa sobom nosi i mnoga razočaranja.

Uloga mlade djevojke Mike, koja je zbog sitnog šverca završila u zatvoru, a poslije bjekstva bila prinuđena da se pridruži bivšem filmskom kaskaderu Rodoljubu Rodniju Aleksiću, glumici Svetlani Ceci Bojković donijela je “Zlatnu arenu” za najbolju žensku glavnu ulogu na Pulskom festivalu 1978. godine, što je ona istakla kao prekretnicu u karijeri.

- “Pas koji je voleo vozove” je moj prvi film u karijeri, i najbitniji, ne samo zato što je prvi nego zato što je zaista bio dobar i što se pokazao važnim u jugoslovenskoj kinematografiji. Sticajem okolnosti prvi put sam ga gledala posle tridesetak godina, dakle, sa jednom distancom, gledajući sebe kao neku devojku koja tu igra, jer to više nisam bila ja. Jako mi se dopala moja uloga, divne likove u filmu ostvarili su Bata Živojinović kao Rodni Aleksić i Irfan Mensur kao Mali, to je bio zaista veliki glumački posao koji je obeležio i njihove karijere i, naravno, pre svega, veliki posao obavio je Goran Paskaljević - rekla je  Bojkovićeva.

Ekipu filma osim Svetlane Bojković čine najpoznatija imena domaće kinematografije: Velimir Bata Živojinović, Irfan Mensur, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dušan Janićijević, Drago Čumić, Ljiljana Jovanović, Janez Vrhovec, Ljubomir Čipranić, Katica Želi, Melita Bihali, Zoran Miljković i drugi.

Muziku je komponovao Zoran Hristić, jedan od najznačajnijih srpskih autora savremene muzike.

Film će u Jugoslovenskoj kinoteci biti prikazan u terminima od 18 i 20.30 časova.

Projekat

“Pas koji je voleo vozove” je 27. film koji je digitalno restaurisan u odjeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, a u okviru projekta “A1 Kinoteka”. Projekat od 2017. godine zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija “A1 Srbija” i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana