Дејвид Боуви живи у филму

Приредила: Александра Маџар
Дејвид Боуви живи у филму

Берлин - Међународни филмски фестивалу у Берлину, Берлинале, који почиње 11. фебруара, одаће почаст легендарном британском умјетнику Дејвиду Боувију приказивањем филма у којем је глумио, "The Man Who Fell to Earth" из 1976. године.

Боуви, који је преминуо 10. јануара ове године, живио је у Берлину седамдесетих година прошлог вијека. Умјетник је током своје "берлинске фазе", коју многи његови обожаваоци сматрају најбољом фазом у његовој каријери, снимио чувене албуме "Low", "Heroes" и "Ledger" крајем седамдесетих.

- Боуви је био велики музичар, авангардни умјетник који је изражавао своју креативност у бројним сферама - изјавио је директор фестивала Дитер Кослик.

На фестивалу ће бити приказан и филм у којем глуми такође недавно преминули британски глумац Алан Рикман. Организатори су навели да ће Рикману у знак почасти бити приказано остварење "Разум и осјећајност" (1995) америчког редитеља тајванског поријекла Анга Лија.

На фестивалу ће бити приказан и први њемачки филм о Ани Франк, једној од најпознатијих јеврејских жртава холокауста.

"Дневник Ане Франк" у режији Нијемца Ханса Штајнбихлера, биће премијерно приказан ван званичног такмичарског дијела за "Златног медвједа".

Жири за додјелу главне награде "Златног медвједа" предводиће америчка глумица и трострука оскаровка Мерил Стрип.

На овогодишњем фестивалу биће приказано и пет српских филмова. Међународни филмски фестивал у Берлину основан је 1951. године, а од 1978. године редовно се одржава сваке године у фебруару. Сматра се најпосјећенијим филмским фестивалом на свијету с 274.000 продатих улазница годишње. На фестивалу се годишње прикаже до 400 филмова, а око 20 њих се налази у такмичарском програму за "Златног" и "Сребрног медведа".

"Аве Цезаре" на отварању

Међународни филмски фестивал у Берлину отвориће 11. фебруара филм браће Џоела и Итана Коена "Аве Цезаре!" с Џорџом Клунијем и Скарлет Јохансон у главним улогама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана