Dejvid Bouvi živi u filmu

Priredila: Aleksandra Madžar
Dejvid Bouvi živi u filmu

Berlin - Međunarodni filmski festivalu u Berlinu, Berlinale, koji počinje 11. februara, odaće počast legendarnom britanskom umjetniku Dejvidu Bouviju prikazivanjem filma u kojem je glumio, "The Man Who Fell to Earth" iz 1976. godine.

Bouvi, koji je preminuo 10. januara ove godine, živio je u Berlinu sedamdesetih godina prošlog vijeka. Umjetnik je tokom svoje "berlinske faze", koju mnogi njegovi obožavaoci smatraju najboljom fazom u njegovoj karijeri, snimio čuvene albume "Low", "Heroes" i "Ledger" krajem sedamdesetih.

- Bouvi je bio veliki muzičar, avangardni umjetnik koji je izražavao svoju kreativnost u brojnim sferama - izjavio je direktor festivala Diter Koslik.

Na festivalu će biti prikazan i film u kojem glumi takođe nedavno preminuli britanski glumac Alan Rikman. Organizatori su naveli da će Rikmanu u znak počasti biti prikazano ostvarenje "Razum i osjećajnost" (1995) američkog reditelja tajvanskog porijekla Anga Lija.

Na festivalu će biti prikazan i prvi njemački film o Ani Frank, jednoj od najpoznatijih jevrejskih žrtava holokausta.

"Dnevnik Ane Frank" u režiji Nijemca Hansa Štajnbihlera, biće premijerno prikazan van zvaničnog takmičarskog dijela za "Zlatnog medvjeda".

Žiri za dodjelu glavne nagrade "Zlatnog medvjeda" predvodiće američka glumica i trostruka oskarovka Meril Strip.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano i pet srpskih filmova. Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951. godine, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu se godišnje prikaže do 400 filmova, a oko 20 njih se nalazi u takmičarskom programu za "Zlatnog" i "Srebrnog medveda".

"Ave Cezare" na otvaranju

Međunarodni filmski festival u Berlinu otvoriće 11. februara film braće Džoela i Itana Koena "Ave Cezare!" s Džordžom Klunijem i Skarlet Johanson u glavnim ulogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana