Деценија од смрти Бекима Фехмијуа, првог источноевропског глумца који је заиграо у Холивуду

Г.С.
Деценија од смрти Бекима Фехмијуа, првог источноевропског глумца који је заиграо у Холивуду

Данас се навршава десет година како нас је напустио први источноевропски глумац који је заиграо у Холивуду током трајања Хладног рата Беким Фехмију.

Рођен је у Сарајеву, у Краљевини Југославији 1. јуна 1936. године. Његова породица је поријеклом албанска са Косова, пише Б92.

Студирао је Факултет драмских умјетности у Београду, од 1956. до 1960. године, у класи професора Мате Милошевића. У бившој Југославији је био велика звијезда шездесетих и седамдесетих година, прославио се у црноталасном филму ''Скупљачи перја'', али је глумио и у другим дијеловима Европе, нарочито у Италији.

Године 1960. након завршених студија постаје редован члан тада најбољег позоришта, Југословенског драмског позоришта. И данас наслиједницима своје професије служи као примјер вриједног и посвећеног студента, ког професори често спомињу. Послије седам година даје отказ у ЈДП и постаје слободни умјетник, од када је одиграо више од 40 главних, епизодних и споредних улога.

‘’Тих година у летњем биоскопу, иза Бате, гледао сам филм Лудост срца. Толико ме је узбудио да сам добио снажну жељу да будем глумац. Гледао сам и позоришну представу Обласног народног позоришта из Приштине Халит Гаши аутора Џемила Доде. Школа је организовала посету. Представа ми се много допала. Не знам како се у кући нашао Филмски свет, часопис са зеленим корицама и црним словима. Мислим да га је Беса купила. Био је пун слика глумаца које сам већ гледао. Ту је Ирена Колесар, због које сам толико плакао кад гине у филму Славица, Марјан Ловрић и Љубиша Јовановић", пише сијећања Бекима Фехмијуа Време.

Његове култне улоге биле су у филмовима Специјално васпитање, Топле године, Протест, Рој, Пут и многим другим. Оно што је заувијек обиљежило његову каријеру и поставило га на пиједестал, јесте улога у филму “Скупљачи перја”, гдје је играо лик Белог Боре. Овај филм је освојио Златну палму 1967. године у Кану, а 1968. је номинован за Оскара. Након тога почиње његова интернационална каријера. Постаје понос бивше Југославије.

Наступао је са познатим филмским звијездама попут Аве Гарднер, Џона Хјустона, Клаудије Кардинале, Фернанда Реја, Ирене Папас… А играо је улоге на албанском, српскохрватском, шпанском, енглеском, француском, италијанском и македонском језику.

Беким Фехмију се убио у свом стану у Београду, 15. јуна 2010. године. У његовој радној соби испод бијелог чаршава и са пиштољем у руци, пронашла га је супруга Бранка. По његовој жељи из опроштајног писма које је раније припремио, његов пепео је просут у ријеку Бистрицу у Призрену.

На кремацији, Беким Фехмију је испраћен уз звуке Химне радости. Тако је испуњена његова посљедња жеља.

Овогодишњи 48. Фест одржавао се под слоганом ’’Скупљачи емоција" у знаку звијезде југословенског филма Бекима Фехмијуа.

’’Он има посебну ауру, кључна је фигура фестивала - Беким Фехмију је симбол наших компликованих односа", рекао је Куштрим Колићи, редитељ и активиста у области људских права из организације Интегра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана