Decenija od smrti Bekima Fehmijua, prvog istočnoevropskog glumca koji je zaigrao u Holivudu

G.S.
Decenija od smrti Bekima Fehmijua, prvog istočnoevropskog glumca koji je zaigrao u Holivudu

Danas se navršava deset godina kako nas je napustio prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u Holivudu tokom trajanja Hladnog rata Bekim Fehmiju.

Rođen je u Sarajevu, u Kraljevini Jugoslaviji 1. juna 1936. godine. Njegova porodica je porijeklom albanska sa Kosova, piše B92.

Studirao je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu, od 1956. do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića. U bivšoj Jugoslaviji je bio velika zvijezda šezdesetih i sedamdesetih godina, proslavio se u crnotalasnom filmu ''Skupljači perja'', ali je glumio i u drugim dijelovima Evrope, naročito u Italiji.

Godine 1960. nakon završenih studija postaje redovan član tada najboljeg pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta. I danas naslijednicima svoje profesije služi kao primjer vrijednog i posvećenog studenta, kog profesori često spominju. Poslije sedam godina daje otkaz u JDP i postaje slobodni umjetnik, od kada je odigrao više od 40 glavnih, epizodnih i sporednih uloga.

‘’Tih godina u letnjem bioskopu, iza Bate, gledao sam film Ludost srca. Toliko me je uzbudio da sam dobio snažnu želju da budem glumac. Gledao sam i pozorišnu predstavu Oblasnog narodnog pozorišta iz Prištine Halit Gaši autora Džemila Dode. Škola je organizovala posetu. Predstava mi se mnogo dopala. Ne znam kako se u kući našao Filmski svet, časopis sa zelenim koricama i crnim slovima. Mislim da ga je Besa kupila. Bio je pun slika glumaca koje sam već gledao. Tu je Irena Kolesar, zbog koje sam toliko plakao kad gine u filmu Slavica, Marjan Lovrić i Ljubiša Jovanović", piše sijećanja Bekima Fehmijua Vreme.

Njegove kultne uloge bile su u filmovima Specijalno vaspitanje, Tople godine, Protest, Roj, Put i mnogim drugim. Ono što je zauvijek obilježilo njegovu karijeru i postavilo ga na pijedestal, jeste uloga u filmu “Skupljači perja”, gdje je igrao lik Belog Bore. Ovaj film je osvojio Zlatnu palmu 1967. godine u Kanu, a 1968. je nominovan za Oskara. Nakon toga počinje njegova internacionalna karijera. Postaje ponos bivše Jugoslavije.

Nastupao je sa poznatim filmskim zvijezdama poput Ave Gardner, Džona Hjustona, Klaudije Kardinale, Fernanda Reja, Irene Papas… A igrao je uloge na albanskom, srpskohrvatskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom jeziku.

Bekim Fehmiju se ubio u svom stanu u Beogradu, 15. juna 2010. godine. U njegovoj radnoj sobi ispod bijelog čaršava i sa pištoljem u ruci, pronašla ga je supruga Branka. Po njegovoj želji iz oproštajnog pisma koje je ranije pripremio, njegov pepeo je prosut u rijeku Bistricu u Prizrenu.

Na kremaciji, Bekim Fehmiju je ispraćen uz zvuke Himne radosti. Tako je ispunjena njegova posljednja želja.

Ovogodišnji 48. Fest održavao se pod sloganom ’’Skupljači emocija" u znaku zvijezde jugoslovenskog filma Bekima Fehmijua.

’’On ima posebnu auru, ključna je figura festivala - Bekim Fehmiju je simbol naših komplikovanih odnosa", rekao je Kuštrim Kolići, reditelj i aktivista u oblasti ljudskih prava iz organizacije Integra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana