Данас и сутра на Палама филмотека посвећена хорор филмовима

Срна
Foto: Срна

ПАЛЕ - Кинотека Републике Српске данас и сутра организује филмотеку која је посвећена хорор филмовима, а на програму су по један филм из шпанске и из домаће продукције.

Први је на програму шпански играни филм из 1995. године, хорор комедија "Дан звијери" у режији Алекса де ла Иглесије, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

У питању је други по реду играни филм овог данас чувеног шпанског режисера и уједно његов најуспјешнији. Филм је комбинација хорора и комедије, а главни лик је свештеник који покушава да спријечи рођење Антихриста.

У конзервативној католичкој Шпанији овај избор теме није био добро прихваћен, још за вријеме снимања и режисер и остали чланови филмске екипе добијали су чак и пријетње смрћу. Међутим, филм је остварио огроман и комерцијални и критички успјех а и Холивуд је отворио своја врата Де ла Иглесији.

Филм је награђен са шест награда "Гоја", које додјељује шпанска филмска академија, укључујући награду за режију и најбољем новом глумцу Сантиагу Сегури.

Друге вечери на програму је домаћи филм "Непријатељ" из 2011. године у режији Дејана Зечевића.

Филм је смјештен у босанску недођију седам дана након завршетка рата, гдје "Непријатељ" мијеша ратну психолошку драму и хорор и истражује психологију ратника.

Филмски критичар Слободан Вујановић рекао је да је у фокусу је група војника Републике Српске која на линији разграничења уклања постављене мине, "одржава" тек започети мир и чека смјену, све док патрола случајно у једној фабрици не нађе свјеже зазиданог "ромог Дабу" и не доведе га у њихову ратом разваљену базу.

Убрзо потом мистериозни Даба постаје катализатор сумњи, слутњи, оптужби, прозивки међу "нашима", док се у једном тренутку не констатује и његово демонско поријекло.

"Даба је Шејтан, то јест Платонов Демијург, творац и уништитељ, изазивач свег зла на овом свијету, па и управо завршеног рата. Али, у исто време, Даба на себи има ожиљке који указују на медицински третман у установи за ментално обољеле. Он је, дакле, /и/ лудак, неко ко има право на своје сумануте погледе на свет. Зечевић и Милосављевић врло паметно успевају да нам до краја филма не кажу шта је највероватније истина", истиче Вујановић.

Филмотека ће бити одржана вечерас и сутра увече у биоскопу Културног центра Пале у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.в

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана