Danas i sutra na Palama filmoteka posvećena horor filmovima

Srna
Foto: Srna

PALE - Kinoteka Republike Srpske danas i sutra organizuje filmoteku koja je posvećena horor filmovima, a na programu su po jedan film iz španske i iz domaće produkcije.

Prvi je na programu španski igrani film iz 1995. godine, horor komedija "Dan zvijeri" u režiji Aleksa de la Iglesije, saopšteno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U pitanju je drugi po redu igrani film ovog danas čuvenog španskog režisera i ujedno njegov najuspješniji. Film je kombinacija horora i komedije, a glavni lik je sveštenik koji pokušava da spriječi rođenje Antihrista.

U konzervativnoj katoličkoj Španiji ovaj izbor teme nije bio dobro prihvaćen, još za vrijeme snimanja i režiser i ostali članovi filmske ekipe dobijali su čak i prijetnje smrću. Međutim, film je ostvario ogroman i komercijalni i kritički uspjeh a i Holivud je otvorio svoja vrata De la Iglesiji.

Film je nagrađen sa šest nagrada "Goja", koje dodjeljuje španska filmska akademija, uključujući nagradu za režiju i najboljem novom glumcu Santiagu Seguri.

Druge večeri na programu je domaći film "Neprijatelj" iz 2011. godine u režiji Dejana Zečevića.

Film je smješten u bosansku nedođiju sedam dana nakon završetka rata, gdje "Neprijatelj" miješa ratnu psihološku dramu i horor i istražuje psihologiju ratnika.

Filmski kritičar Slobodan Vujanović rekao je da je u fokusu je grupa vojnika Republike Srpske koja na liniji razgraničenja uklanja postavljene mine, "održava" tek započeti mir i čeka smjenu, sve dok patrola slučajno u jednoj fabrici ne nađe svježe zazidanog "romog Dabu" i ne dovede ga u njihovu ratom razvaljenu bazu.

Ubrzo potom misteriozni Daba postaje katalizator sumnji, slutnji, optužbi, prozivki među "našima", dok se u jednom trenutku ne konstatuje i njegovo demonsko porijeklo.

"Daba je Šejtan, to jest Platonov Demijurg, tvorac i uništitelj, izazivač sveg zla na ovom svijetu, pa i upravo završenog rata. Ali, u isto vreme, Daba na sebi ima ožiljke koji ukazuju na medicinski tretman u ustanovi za mentalno oboljele. On je, dakle, /i/ ludak, neko ko ima pravo na svoje sumanute poglede na svet. Zečević i Milosavljević vrlo pametno uspevaju da nam do kraja filma ne kažu šta je najverovatnije istina", ističe Vujanović.

Filmoteka će biti održana večeras i sutra uveče u bioskopu Kulturnog centra Pale u 19.00 časova, a ulaz za publiku je slobodan.v

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana